DLV+Advies%3A+onderzoek+fiscaliteit+varkensbedrijf
Nieuws
© Twan Wiermans

DLV Advies: onderzoek fiscaliteit varkensbedrijf

Varkensbedrijven worden groter en de financiële vooruitzichten voor de komende jaren zijn goed. Daarom roept DLV Advies-directeur Paul Bens varkenshouders op hun ondernemingsvorm eens kritisch tegen het licht te houden.

Blijft Nederland vrij van Afrikaanse varkenspest, dan duurt het vrijwel zeker nog twee of drie jaar voor de inlandse varkensvleesproductie van China weer op peil is. Met bovengemiddelde jaren in het vooruitzicht en de noodzaak van liquide middelen om aan de belastingplicht te kunnen voldoen, noemt Bens het wijs om na te denken over de fiscaliteit van het bedrijf.

Veel bedrijven komen vanuit een positie dat er geen winst werd gedraaid en in 2019 wel. Vooral eenmansbedrijven roept DLV Advies-directeur daarom op om de mogelijkheden te onderzoeken voor een meewerkende partner of het aangaan van een maatschap. Ook het stichten van een bv of varianten daarop is een mogelijkheid.

Ondergrens

Bij een bv vervalt de zelfstandigenaftrek en de verliescompensatie. Er wordt een ondergrens gehanteerd van 100.000 euro winst per ondernemer. Maar met de omvang van bedrijven, de invloed van balanswaardering van de dieren en het feit dat het in de eenmanszaak en de maatschap ook meteen de vergoeding van de arbeid van de ondernemer is, is dit wel een bedrag dat vaker gaat voorkomen.

'Heb je achthonderd tot duizend zeugen – en daar groeien we naartoe – en je rekent met een ondernemersvergoeding van 100 euro per zeug, dan is die grens snel in beeld.'

Wat iedere ondernemer wil, vat Bens samen, is een lagere belastingdruk, behoud van de liquiditeiten en ruimte om te investeren. 'Dat kan op meerdere manieren. Onderzoek die.'

Balanswaardering

Waar ondernemers vaak geen rekening mee houden, is de balanswaardering van de dieren. Die wordt meegenomen in het fiscale resultaat. 'Ook daar laat het China-effect zich gelden', zegt de DLV Advies-directeur. Ter illustratie haalt hij de vleesvarkensprijs aan die in januari 2019 1,30 euro per kilo was en in december 60 cent hoger lag op 1,90 euro.

'Lever je per jaar vijfduizend varkens, dan gaat het om 150.000 euro waardevermeerdering die in de hoogste box valt. In de praktijk betekent dat een navordering van 15 euro per vleesvarken. Het 'verlies' dat wordt geleden, mag na drie jaar niet meer worden verrekend', schetst Bens.

Onderschatten

'Die situatie kan zich de komende jaren voordoen en dwingt tot nadenken. We onderschatten de fiscale druk en de gevolgen daarvan voor de liquiditeit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer