Prijsdaling Van Rooi slaat in als bom

De prijsdaling van Van Rooi Meat met 20 cent per kilo naar 1,70 euro sloeg afgelopen vrijdag in als een bom. De varkenssector hield al langer rekening met een prijsdaling van het varkensvlees. Een daling met 20 cent was echter het dubbele van wat verwacht.

Prijsdaling+Van+Rooi+slaat+in+als+bom
© Archief Marcel Bekken

Een golf van onrust is het gevolg. Met name vleesvarkenhouders maken zich zorgen, want die kochten de biggen duur in. Voor de DCA-beurscommissie was de sprong van Van Rooi Meat reden om vrijdag geen notering uit te brengen. Vion geeft aan dat de notering maandag rond 16.30 uur openbaar wordt.

Voor de prijsdaling worden verschillende redenen genoemd. Door Afrikaanse Varkenspest in China is de inlandse productie daar gekelderd en de afhankelijkheid van importvarkensvlees groter geworden. Afgelopen periode zijn in Europa en onder andere Brazilië veel slachterijen goedgekeurd voor export op China. In Nederland geldt dat nu voor alle slachterijen.

Royaal aanbod

De vraag naar varkensvlees in China is weliswaar groot, maar nu er een royaal aanbod is, vindt dat zijn weerslag in de prijs. Die daalde in de afgelopen drie weken met 20 procent van een euro of 5 per kilo levend gewicht naar ruim 4 euro per kilo levend gewicht.

Het effect van het royalere aanbod wordt versterkt door het Chinees nieuwjaar op 25 januari. Dat wordt gekenmerkt door familiebijeenkomsten en het eten van varkensvlees. Vlees dat wordt verscheept naar China is plusminus zes weken onderweg. De piek in de vraag vanuit China is daardoor nu over zijn top.


In een reactie op Boerderij geeft Addy van Rooi aan dat er veel vlees onderweg is naar China en dat de prijsdaling financieel een enorme strop is voor zijn firma. Marktkenners spreken van een 'logische correctie'. Een pas op de plaats, want het ging te hard, stelt een insider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer