Ruimte+voor+verdere+stijging+varkensprijzen
Achtergrond
© Henk Riswick

Ruimte voor verdere stijging varkensprijzen

De aanzuigende kracht van de Aziatische markt op varkensvlees is enorm. Slachterijen draaien op volle toeren om hun afnemers van voldoende vlees te kunnen voorzien. Ondertussen blijven de varkensprijzen stijgen en sneuvelen records.

Al het hele jaar bepaalt de Afrikaanse varkenpest (AVP) in China de stemming op de markt voor varkensvlees. Sinds dit voorjaar voorspellen marktanalisten een groeiende vraag naar varkensvlees vanuit China. Het duurde echter nog tot de herfst voordat de groeiende vleeshonger in het land daadwerkelijk invloed kreeg op de Europese varkensvleesmarkt.

De eerste uitbraken van AVP in China dateren uit augustus 2018. Er zijn ook signalen dat het virus er al eerder aanwezig was. In snel tempo verspreidde het zich door het hele land. Daarna trok het ook naar andere Aziatische landen als Mongolië, Vietnam, Cambodja, Noord-Korea, Laos en Birma.

Meer dan 5 miljoen varkens

In heel Zuidoost-Azië zijn volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) al meer dan 5 miljoen varkens geruimd vanwege AVP.

Voor de uitbraak van het virus had China ongeveer de helft van alle varkens in de wereld. In juli 2019 was het aantal zeugen al bijna met een derde afgenomen, in vergelijking met een jaar eerder. De krimp van de Chinese varkensstapel is nog niet ten einde. Mogelijk is deze eind 2019 gehalveerd. Ook in de omringende landen zijn er steeds minder varkens.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens


Analisten van de Rabobank verwachten dat het vijf jaar zal duren voordat de Chinese varkensstapel weer op peil is. De binnenlandse varkensvleesproductie zal met 35 miljoen ton in 2020 een dieptepunt bereiken. Dit jaar staat die nog op 40 miljoen ton.

De varkensvleesproductie in China was in 2018 nog 55 miljoen ton. Dit was het laatste jaar waarin de AVP nog geen rigoureuze invloed had op de varkensstapel. Het betekent dat er dit jaar sprake is van een vermindering van de Chinese varkensvleesproductie met ruim 25 procent. Volgend jaar zal die krimp oplopen tot ruim 36 procent.

Toename in China

Rabobank verwacht dat de Chinese varkensvleesproductie in 2025 zal zijn toegenomen tot 47 miljoen ton. Nog fors minder dan de productie in 2018. De analisten van de bank voorzien dat de importbehoefte aan varkensvlees in 2020 een hoogtepunt bereikt, met bijna 4,6 miljoen ton. De Chinese import komt dit jaar naar schatting uit op 3,2 miljoen kilo.

Op alle fronten is sprake van stijgende prijzen. De meeste Nederlandse vleesvarkensnoteringen stijgen deze week 4 cent. De Vion-notering bereikt daarmee een niveau van 2,02 euro per kilo. Daarmee doorbreekt Vion de magische grens van 2 euro per kilo. De DCA-notering bereikte deze week een nieuw record, met een prijs van 1,84 euro.
Het eind van de prijsstijgingen is nog niet in zicht. Ook de Europese markt trekt de komende weken harder aan het varkensvlees, vanwege de naderende kerstdagen.

Grote kanttekening

Hierbij past één grote kanttekening. Als de Nederlandse varkenshouderij zelf te maken krijgt met uitbraken van AVP, verandert de marktsituatie compleet. Dat is niet denkbeeldig. In België is het AVP-virus nog steeds aanwezig. En vanuit Polen nadert het de Duitse grens.

Wageningen Economic Research verwacht dat de sterk stijgende varkensprijzen op korte termijn niet zullen leiden tot fors hogere prijzen voor varkensvlees in de winkels. Supermarkten hebben een hekel aan ingrijpende prijsstijgingen voor belangrijke producten. Maar op de langere termijn zal ook de Nederlandse consument gaan merken dat de varkens duur betaald worden.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer