Einde+varkensprijsdaling+lijkt+in+zicht
Achtergrond
© Henk Riswick

Einde varkensprijsdaling lijkt in zicht

Hoewel de prijzen voor vleesvarkens bijna 0,50 euro hoger zijn dan vorig jaar rond deze tijd, hebben ze toch flink ingeleverd sinds begin december. Marktkenners verwachten dat de weg omhoog snel weer wordt gevonden.

Voor velen was het vreemd. De varkensprijs ging een week eerder dan andere jaren voor kerst omlaag. Het voornemen van Van Rooi om de prijs voor vleesvarkens met 0,20 euro te verlagen, wat later toch werd afgezwakt, zorgde voor onrust op de binnenlandse markt.

De prijzen voor vleesvarkens zijn sinds die tijd blijven dalen, tot afgelopen week, met zo'n 0,25 euro ten opzichte van de prijs van begin december. In de slipstream hiervan daalden ook de prijzen van zeugen en biggen. Een daling na de feestdagen is normaal. Maar dit jaar is deze eerder en sterker. Volgens Jan Vernooij van Varkenshandel de Heer heeft het verschillende oorzaken.

'De nieuwe contracten met China zijn duidelijk lager. China neemt nu ook weer vlees af vanuit de Verenigde Staten en gebruikt dat in de onderhandelingen. Tegelijkertijd kwamen er meer varkens vrij vanuit stallen die voor eind december leeg moesten zijn vanwege de stoppersregeling', zegt Vernooij.

Stabilisatie

Al met al duurt de prijsdaling dit jaar een à twee weken langer dan gebruikelijk. Vernooij verwacht dat er nu stabilisatie optreedt. 'Ik verwacht dat de prijzen volgende week stabiel zullen zijn. Daarna zal er weer ruimte zijn voor een lichte stijging. Misschien is er volgende week al een kleine plus te zien.'

Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk heeft dezelfde verwachting. 'Dat kunnen we ook opmaken uit de prijsontwikkeling in Duitsland. Daar ging de prijs deze week nog 0,05 euro naar beneden, dat is al minder. Het is een indicatie, ik verwacht dat de Nederlandse markt daarop gaat anticiperen. Volgende week geeft dat waarschijnlijk stabiele prijzen, of misschien nog een kleine min.' De Deense markt heeft alweer een plus laten zien. Dit komt volgens Ten Thije door het tekort op de wereldmarkt en de verwachte krimp van het regionale aanbod. 'Er gloort weer licht aan de horizon.'

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens


Een overschot aan zware varkens zit een stijgende prijs nog wat in de weg. 'Als de zaterdagslachtingen op korte termijn starten, wordt er waarschijnlijk alweer aan de varkens getrokken.'

Ten Thije verwacht dat de prijzen in de Verenigde Staten, die nu in vergelijking met Europa nog laag zijn, snel zullen bijtrekken. Hierdoor wordt de concurrentie met het Europese varkensvlees minder.

Afrikaanse varkenspest

Boven de markt hangt echter wel een dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP). Een tijdbom, noemt Vernooij het. 'Als er AVP in Duitsland wordt gevonden, heeft dat enorme gevolgen voor de prijzen in Nederland. Met name de biggenprijs zal daar flink onder te lijden hebben. Al het vlees uit Duitsland zal dan op de Europese markt terechtkomen. Er gaat veel vlees naar China, maar de EU-markt is toch ook belangrijk voor Nederland.'

Nederlandse slachters zijn ook voorzichtiger. Ten Thije: 'Waar januari normaal gesproken gebruikt wordt om voorraden aan te leggen, durft men dit nu nauwelijks aan. Een uitbraak van AVP zal ervoor zorgen dat deze voorraden enorm moeten worden afgewaardeerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer