FrieslandCampina gaat 'ledenobligaties-vrij' opkopen

FrieslandCampina gaat in februari de 'ledenobligaties-vrij' in februari zelf aflossen. Dat komt omdat vraag en aanbod van deze obligaties uit de pas gaan lopen door het grote aantal stoppende en vertrekkende leden.

FrieslandCampina+gaat+%27ledenobligaties%2Dvrij%27+opkopen
© FrieslandCampina

FrieslandCampina kent ledenobligaties-vast en ledenobligaties-vrij. Ledenobligaties- vast worden gehouden door de leden FrieslandCampa en zijn niet verhandelbaar. Handel in ledenobligaties-vrij is wel mogelijk, maar alleen op de interne markt: tussen leden en oud-leden. Dat gebeurt zesmaal per jaar, via de handelsdagen die worden georganiseerd door de Rabobank.

Vertrekkers

Leden die in 2019 gestopt zijn met leveren aan FrieslandCampina en gebruik maken van de vertrekkersregeling van DMF, moeten hun ledenobligaties-vrij verplicht verkopen. Als er onvoldoende vraag is onder de ledenmelkveehouders van FrieslandCampina dan koopt Rabobank de ledenobligaties-vrij op. Rabobank is namelijk de liquiditeitsprovider.

Momenteel staat er echter al circa 42 miljoen euro aan ledenobligaties vrij bij Rabobank. Op de handelsdag in februari zal daar op de interne markt naar schatting een aanbod van ongeveer 30 miljoen euro aan ledenobligaties-vrij bijkomen. Rabobank, faciliteert echter maar voor 50 miljoen euro. Daarom gaat Friesland Campina zelf de ledenobligaties opkopen.

'Op het moment dat je alleen de 42 miljoen zou aflossen, zou nog steeds de liquiditeitsfaciliteit bij de Rabobank dreigen vol te komen in februari, op basis van vraag en aanbod op de handelsdag. Om er voor te zorgen dat de interne markt liquide blijft, heeft de Executive Board van FrieslandCampina besloten ook die 30 miljoen af te lossen', aldus een zegsman van FrieslandCampina.

Liquiditeit behouden

Op het interne melkweb van het zuivelconcern legt FrieslandCampina uit veel waarde te hechten aan het systeem van ledenobligaties: 'Het is een belangrijk instrument voor het eigen vermogen van de onderneming. De helft van het eigen vermogen van FrieslandCampina bestaat uit ledenobligaties. Voor behoud van liquiditeit bij de leden is het van belang dat de ledenobligaties-vrij verhandelbaar blijven tussen leden en dat de interne markt liquide blijft.'

Geen verplichting

Hoewel FrieslandCampina geen verplichting heeft om de ledenobligaties-vrij af te lossen of terug te kopen, wil de onderneming wel een oplossing bieden voor de huidige situatie. Daarom heeft de Executive Board besloten om de ledenobligaties-vrij af te lossen bij de Rabobank en hiermee de liquiditeit op de interne markt te waarborgen.

Financieringsalternatieven

Beschikking over voldoende eigen vermogen is volgens de onderneming niet alleen op de korte termijn van belang, maar ook op middellange en lange termijn, voor bijvoorbeeld investeringen en acquisities.

Om er voor te zorgen dat het eigen vermogen van de onderneming op peil blijft en om de handel in ledenobligaties-vrij ook op de langere termijn te kunnen blijven faciliteren, wordt gekeken naar financieringsalternatieven. Nog in het eerste kwartaal van 2020 komt het zuivelconcern met nadere informatie hierover.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer