FrieslandCampina+herkent+zich+niet+in+kritiek+van+DDB
Nieuws
© FrieslandCampina

FrieslandCampina herkent zich niet in kritiek van DDB

FrieslandCampina herkent zich niet in beweringen van Dutch Dairymen Board (DDB) over het reilen en zeilen van het zuivelconcern.

Dat schrijft FrieslandCampina op het interne melkweb, een forum waarop melkveehouders met elkaar van gedachten kunnen wisselen. De zuivelonderneming reageert daarmee op een aantal beweringen in een persbericht dat melkveehoudersbond DBB deze week naar buiten bracht. De beweringen van DDB zorgen voor onrust onder de leden.


Kredietwaardigheid

DDB stelt onder andere dat FrieslandCampina niet transparant is over de rapporten van ratingbureaus Standards and Poor's (S&P's) en Fitch over over de kredietwaardigheid van de onderneming. De ratingkantoren zijn kritisch over de bedrijfsprestaties van FrieslandCampina en hebben de rating verlaagd, zo is de strekking in een persbericht van DDB.

FrieslandCampina legt op het Melkweb uit dat het op dit moment een BBB-rating van S&P heeft en een BBB+-rating van Fitch. Bij beide rating agencies staat FrieslandCampina op 'negative outlook'. Dit is volgens FrieslandCampina een signaal naar de markt dat er een kans is dat de rating in de toekomst wordt verlaagd.

'Of dit werkelijk plaats gaat vinden, is afhankelijk van de prestaties van de onderneming. Indien de rating wordt verlaagd, zal dit louter effect hebben op de rentekosten voor FrieslandCampina. Die worden iets hoger', legt FrieslandCampina de leden uit.

Melkweigering

DDB beweert ook dat de leveringsvoorwaarden voor leden-melkveehouders continu worden verzwaard. Voldoen leden niet aan de voorwaarden, dan wordt gedreigd met melkweigering.

FrieslandCampina legt echter uit dat het bedrijf de mogelijkheid moet houden om in het uiterste geval melk te kunnen weigeren die niet voldoet aan de kwaliteitseisen zoals die zijn gebaseerd op nationale wetgeving en op EU-verordeningen. Of die niet voldoet aan de (bovenwettelijke) eisen die zijn opgenomen in de leveringsvoorwaarden en contracten: 'We hebben nu eenmaal ook afnemers die bovenwettelijke eisen stellen aan onze producten.'

Lagere winst

Wat betreft de resultaten van de onderneming meldt de zuivelonderneming dat CEO Hein Schumacher al op 10 oktober bekend heeft gemaakt dat als gevolg van de aanhoudende protestacties in Hongkong de omzet- en winstgroei van FrieslandCampina lager zullen uitvallen.

Naast de spanningen in Hongkong zijn toenemende handelsspanningen elders in de wereld eveneens van invloed. De uiteindelijke resultaten worden in het jaarverslag over 2019 gepresenteerd.

Dialoog

FrieslandCampina herkent zich ook niet in de bewering van DDB dat er onvoldoende wordt geluisterd naar de belangen van de leden van de coöperatie. 'Gedurende het jaar zijn onderneming en coöperatie continu in dialoog. Tijdens de najaarsledenbijeenkomsten is de coöperatie in gesprek gegaan met meer dan 9.000 leden op 84 bijeenkomsten. Daarnaast vinden ook vele gesprekken plaats aan de keukentafel, aan de telefoon en natuurlijk hier op melkweb. We zien en horen ook de onrust, twijfel en boosheid onder leden en luisteren daar ook naar', zo staat op het melkweb.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer