DDB richt pijlen op FrieslandCampina

Dutch Dairymen Board (DDB) richt zijn pijlen op FrieslandCampina. De melkveehoudersorganisatie is ontevreden over de aanpassingen van het melkgeldreglement van het zuivelconcern en de manier waarop het bestuur met de leden communiceert.

DDB+richt+pijlen+op+FrieslandCampina
© Arie Meijer

DDB verwijt Royal FrieslandCampina (RFC) dat het de leveringsvoorwaarden continu verzwaart. De leden zouden daarvoor niet extra uitbetaald krijgen. Ook vindt DDB dat FrieslandCampina onvoldoende presteert en niet goed in staat is om de melk goed te verwaarden. Daarnaast zet DDB vraagtekens bij de vertegenwoordiging van de leden door de ledenraad: onvoldoende democratisch volgens DDB.

Verder is er bij de belangenorganisatie onvrede over de manier waarop het bestuur met de leden communiceert. Niet transparant genoeg, zo vinden de DDB'ers. Recente rapporten van ratingbureaus Standards and Poor's (S&P's) en Fitch over over de kredietwaardigheid van RFC staan niet op de site van de zuivelorganisatie. De ratingkantoren zijn kritisch over de bedrijfsprestaties van FrieslandCampina en hebben de rating verlaagd, zo is de strekking van een persbericht van DDB.

Minder geld in de knip

Het rommelt bij FrieslandCampina. Een deel van de leden-melkveehouders heeft moeite met de nieuwe melkgeldregeling, die tijdens de najaarsvergaderingen is besproken. Zo zullen verschillende toeslagen van referentiebedrijven voortaan niet meetellen bij het bepalen van de eigen garantieprijs. Daardoor valt de garantieprijs in de toekomst lager uit.


Ook door andere voorstellen van FrieslandCampina (RFC) komt er op korte termijn minder geld in de knip van de leden-melkveehouders. Boekwinsten van ten minste 100 miljoen euro kunnen direct worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmogelijkheden in plaats van dat deze worden meegenomen bij de winstverdeling. Ook de invoering van extra borgingsmaatregelen, zoals Koekompas, kosten naast extra inspanningen ook geld.

Petitie

Verder bestaat er wrevel over de samenwerking tussen de coöperatie met Natuurmonumenten. Een groep RFC-leden is een actie opgestart. Ze roepen andere leden op om een petitie te ondertekenen. Daarin worden acht eisen gesteld aan de RFC-directie, zoals afschaffing van het nieuwe melkgeldreglement 2020, stemrecht per lid in plaats van via de ledenraad, geen bemoeienis van RFC met de landelijke politiek en het vertrek van de nieuwe director corporate affairs Hester Maij uit de organisatie.


Onduidelijk is door hoeveel leden-melkveehouders de petitie is ondertekend en in hoeverre en in welke mate de ledenraad gehoor gaat geven aan de de kritiek van deze leden. Eind december komt daar meer duidelijkheid over. Dan beslist de ledenraad over de nieuwe voorstellen van FrieslandCampina.

• Klik voor complete DDB-persbericht op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer