FrieslandCampina+haalt+toeslagen+referentiebedrijven+uit+garantieprijs
Nieuws
© FrieslandCampina

FrieslandCampina haalt toeslagen referentiebedrijven uit garantieprijs

FrieslandCampina haalt de toeslagen en inhoudingen uit de berekende garantieprijs. Deze was als gevolg van het aantal toeslagen, bijvoorbeeld voor weidegang en VLOG-melk, niet meer marktconform.Tot nu toe werd de garantieprijs berekend op basis van de maximale toeslagen en inhoudingen die door referentiebedrijven werden uitbetaald, terwijl daar niet alle ondernemers die toeslagen beurden.

De garantieprijs komt overeen met de gemiddelde prijzen voor boerderijmelk voor een aantal zuivelbedrijven en landen in Noordwest-Europa, inclusief nabetaling, reservering op naam, coöperatieve toeslagen en inhoudingen. De garantieprijs is gebaseerd op openbare bronnen en wordt onafhankelijk van het resultaat van FrieslandCampina vastgesteld. De garantieprijs is de prijs die FrieslandCampina gegarandeerd aan de leden betaalt voor geleverde melk.

De ledenraad heeft nu met een kleine meerderheid besloten dat die garantieprijs met ingang van 2020 moet worden geactualiseerd. Door een stapeling van toeslagen bij referentiebedrijven dreigt de FrieslandCampina-melkprijs op den duur niet meer marktconform te worden, zo stelt de zuivelcoöperatie in een persbericht. Daarbij komt dat FrieslandCampina bovenop de garantieprijs ook toeslagen betaalt, voor bijvoorbeeld duurzaamheid, vlog en weidemelk. Volgens een aantal ledenraadsleden is het daarom vreemd dat deze extra's van andere leveranciers ook wordt meegenomen in de garantieprijs.

De garantieprijs moet volgens FrielandCampina een goede prikkel zijn voor de onderneming om de ledenmelk zo tegen een goede prijs te verwaarden in de markt. Tegelijkertijd moeten de producten wel concurrerend zijn. Door de scheefgroei wordt dit in de ogen van de coöperatie lastig.

Andere gehalten

Daarnaast komt er een aanpassing van de gehalten, die worden gebruikt bij de publicatie van de garantieprijs. De huidige gehalten, 3,47 procent eiwit, 4,41 procent vet en 4,51 procent lactose zijn in 2008 vastgesteld en sindsdien niet meer gewijzigd. In de afgelopen jaren is de melk wat eiwitrijker en minder vet geworden. Ook zijn de lactosegehaltes toegenomen. Hierdoor is het verschil tussen de gepubliceerde garantieprijs en het daadwerkelijk uitbetaalde melkgeld steeds groter geworden. Om dit te herstellen, worden met ingang van 2020 de standaardgehaltes aangepast naar de werkelijk geleverde gehaltes in 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
Meer weer