Steunt+Tweede+Kamer+versoepeling+Natura+2000%3F
Nieuws
© Dirk Hol

Steunt Tweede Kamer versoepeling Natura 2000?

De Tweede Kamer stemt vanmiddag over twee moties over het aanpassen van Natura 2000-gebieden. Landbouwminister Carola van Schouten had hierover maandag in Brussel al een onderhoud met EU-commissaris Frans Timmermans.

Het kabinet oppert het samenvoegen, verplaatsen of schrappen van Natura 2000-gebieden als een van de maatregelen om uit de stikstofcrisis te komen. Het gaat om Natura 2000-gebieden die door hun geringe omvang of ligging achterblijven bij het herstel van kwetsbare soorten. Het kabinet twijfelt of strenge Habitat-regels dan wel van kracht moeten blijven.


'Als die maatregelen uiteindelijk geen effect hebben op de staat van de natuur, dan zullen we gaan kijken wat dat betekent voor de robuustheid van hoe wij de natuur hebben gerealiseerd. We kijken dan wat daarvoor nodig is', zei de minister tijdens het debat.


Toestemming

Een herschikking van de Natura 2000-gebieden is een traject dat Schouten samen met de provincies oppakt. Bovendien is er toestemming nodig van de Europese Commissie. Maandag ging zij daarover in gesprek met Timmermans. Ze wil kijken of de Europese richtlijn voor de beschermde Natura 2000-gebieden 'extra ruimte' biedt voor de aanpak van de stikstofproblematiek.

Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid gebieden, maar om de kwaliteit ervan

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Volgende stappen moeten 'zorgvuldig gebeuren' en niet binnen een paar weken worden afgeraffeld, zei de minister na afloop van het onderhoud met Timmermans tegen het ANP. 'We weten dat de marges smal zijn, maar helemaal niets is misschien te sterk uitgedrukt.

Mogelijke aanpassing van de gebieden 'betekent niet dat er minder natuur komt', zei Schouten. 'Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid gebieden, maar om de kwaliteit ervan.'


Stemming

Dinsdagmiddag stemde de Tweede Kamer over het kabinetsvoorstel om Natura 2000-gebieden te herschikken. Tijdens het stikstofdebat diende de SP een motie in die moet voorkomen dat er aan die natuurgebieden wordt getornd. Het onafhankelijk Kamerlid Wybren van Haga vraagt in een motie juist om een vermindering van het aantal gebieden. De voorstellen wisten geen meerderheid te verwerven.


Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer