LTO%3A+wetsvoorstel+stikstofaanpak+Schouten+voorbarig
Nieuws
© Vidiphoto

LTO: wetsvoorstel stikstofaanpak Schouten voorbarig

LTO Nederland noemt het door landbouwminister Carola Schouten dinsdag bij de Tweede Kamer ingediende stikstofwetsvoorstel voorbarig.

Met dit wetsvoorstel wil Schouten met spoed de aanpak van stikstof ter hand nemen, geeft LTO aan. In het plan wordt het 13 november door het ministerie aangekondigde maatregelenpakket voor de stikstofproblematiek verder uitgewerkt.

Het veevoerspoor, een in te stellen drempelwaarde of stikstofregistratiesysteem en versnelde procedures op grond van de Crisis- en herstelwet worden ingezet met het doel de stikstofuitstoot terug te dringen.

Teleurstellend

LTO vindt het echter teleurstellend dat het wetsvoorstel vooruitloopt op de besprekingen die deze week plaatsvinden tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Landbouw Collectief.


Onderwerp van de gesprekken is het door het Landbouw Collectief gepresenteerde plan 'Uit een gecreëerde impasse'. Dat plan wordt woensdag aan landbouwminister Carola Schouten en commissie Vitaal Platteland van het Interprovinciaal Overleg (IPO) aangeboden.

Verhogen drempelwaarde

LTO pleit al maanden voor verhoging van een generieke drempelwaarde die meer overeenkomt met de ons omringende landen. Instellen van een realistische en veilige grens is zowel voor de boeren als de bouw noodzakelijk om hun bedrijfsvoering weer van het slot af te krijgen, stelt de land- en tuinbouworganisatie.


In de reactie op de beleidsbrief van 13 november meldde LTO dat het goed is dat er doelmaatregelen voor het voerspoor worden neergelegd en geen middelen. Maar dit maatregelenpakket moet onderdeel zijn van een integraal plan voor de sector met maatregelen die gebiedsgericht worden toegepast.

Oplossingen

De land- en tuinbouworganisatie roept minister Schouten op niet aan 'cherry picking' te doen en met een structureel langetermijnplan te komen, waarmee de landbouw bij kan dragen aan oplossingen. LTO Nederland gaat het wetsvoorstel bestuderen en bespreekt de gevolgen ervan met de partners binnen en buiten de landbouw.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer