CDA: eisen rond stikstofaanpak staan nog overeind

Geen onomkeerbare investeringen eisen, 1 april van tafel en een gebiedsgerichte aanpak. De Brabantse CDA-fractie staat een week voor het laatste en allesbepalende Statendebat over de Brabantse stikstofaanpak nog achter haar 'harde' eisen.

CDA%3A+eisen+rond+stikstofaanpak+staan+nog+overeind
© Twan Wiermans

Vandaag komen Gedeputeerde Staten met voorstellen voor hoe de provincie, op basis van de landelijke lijn, de Brabantse stikstofaanpak voor de veehouderij wil uitvoeren. De voorstellen worden al dan niet bekrachtigd, tijdens het laatste Statendebat van het jaar.

Los van de uitkomst, stelt het CDA dat ze vast blijft houden aan de eerder ingezette koers met als belangrijkste bestemming: het creëren van meer tijd voor veehouders om de benodigde investeringen te kunnen doen.

Zorgvuldiger en realistischer

'Onze inzet staat', reageert CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon op de vraag hoe de stikstofvlag er bij de Christendemocraten bij hangt. 'De deadline voor het aanvragen van vergunningen komt veel te snel, dus wat ons betreft moet 1 april van tafel. Het moet veel zorgvuldiger en realistischer.'

De CDA-fractie zal met meer dan een schuin oog kijken naar de reactie van onder meer ZLTO. 'Voor ons is dat heel belangrijk', licht De Hoon toe. 'Als een belangenorganisatie van de boeren hier licht in ziet, weegt dat zeker zwaar mee in onze standpunten. Wat ZLTO van de plannen vindt is niet allesbepalend, maar wel belangrijk.'


Blauwdruk

De brief van ZLTO en stakeholders is in dat licht bijna een blauwdruk voor de insteek van het CDA . 'Vooral de gebiedsgerichte aanpak, het inzetten op innovaties en blijven vasthouden aan het doel van 50 procent reductie van de ammoniakemissie uit stallen zijn voor ons belangrijke punten', zegt De Hoon.

'Ga eerst per gebied kijken wat de veehouders willen en wat er op vrijwillige basis of door autonome ontwikkelingen aan stikstofemissie uit de markt gehaald kan worden. Dan kun je kijken wat er nog meer nodig is om de doelen te behalen.'

Na het opstappen van de gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma leek de storm bij de Christendemocraten door de radiostilte in de afgelopen weken vooral binnenskamers te woeden. 'Het is een heel lastige puzzel met heel veel stukjes die nog op hun plek moeten vallen', vat De Hoon de ontwikkelingen kort samen. 'Het lijkt stil voor de buitenwereld, maar ik kan je verzekeren dat er heel veel gebeurt binnen de partij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer