VVD-leden morren over eigen Brabantse fractie

Lokale VVD-afdelingen in Brabant hebben forse kritiek op de huidige stikstofstandpunten van de VVD-fractie in de Provinciale Staten. Zij gingen donderdag in discussie met premier Mark Rutte, enkele VVD-Kamerleden en verschillende Brabantse politici.

VVD%2Dleden+morren+over+eigen+Brabantse+fractie
© John Claessens

De boodschap van de lokale VVD-afdelingen en de aanwezige boerenorganisaties ZLTO en LLTB donderdagavond in Deurne was duidelijk: ze willen de data waarop boeren aan de strenge Brabantse milieueisen moeten voldoen van tafel hebben.

Duizenden boerenbedrijven moeten extra investeren. Volgens hen moeten hierdoor meer dan vijfhonderd boerenbedrijven, hun gezinnen en personeel stoppen. Bovendien gaat achter iedere failliete boer een agribusinessketen schuil.

Rutte werd opgeroepen om ervoor te zorgen dat het Brabantse beleid gelijk oploopt met de landelijke maatregelen. Daarvoor moet het kabinet voor 13 december met duidelijk beleid komen. Die dag vergadert het Brabantse provinciebestuur over de stikstofplannen van de regering. Gedeputeerde Rik Grashoff heeft eerder toegezegd het provinciale beleid naast te de landelijke stikstofmaatregelen elkaar te leggen.

Volgens Rutte is Zuidoost-Brabant een snelgroeiende regio met een sterke boerensector. Hij liet de aanwezige boeren weten dat zij moeten kunnen blijven ondernemen, maar dat er wel wat moet gebeuren aan de stikstofproblematiek.

Hoewel er geen toezeggingen zijn gedaan, hebben we heel duidelijk ons punt kunnen maken

ZLTO-bestuurder Janus Scheepers

De premier beloofde wel te kijken naar de werkelijke stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden. De agrarische sector wil onafhankelijke metingen en beleid dat op betrouwbare cijfers is gebaseerd.

Grote opkomst

Ruim vierhonderd mensen kwamen af op de bijeenkomst die door VVD Deurne was georganiseerd. Ook bestuurders van ZLTO en LLTB waren aanwezig, onder wie LLTB-voorzitter Léon Faassen en ZLTO-bestuurder Janus Scheepers, en drie jonge boeren die inspreektijd kregen.

Scheepers: 'Hoewel er geen toezeggingen zijn gedaan, hebben we heel duidelijk ons punt kunnen maken. Boeren zijn bereid om te praten, maar niet met het mes op de keel. Ze hebben meer tijd nodig om hun bedrijfsvoering aan te passen.

'Daarnaast moet de koppeling tussen dier- en fosfaatrechten worden losgekoppeld en willen we dat de latente ruimte in tact blijft. Deze behoort toe aan de veehouder. Dit is noodzakelijk om ruimte behouden voor investeringen in duurzaamheid, innovaties en succesvolle bedrijfsopvolging', benadrukt de ZLTO-bestuurder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer