Calon: komende dagen cruciaal voor doorbraak stikstofimpasse

'Boeren staan 's morgens niet op met het idee: we gaan de wereld verzieken', sloot LTO Nederland-voorzitter Marc Calon dinsdagmiddag het LTO-symposium in het Haagse Nieuwspoort af. Hij gaf daar aan dat de komende dagen cruciaal zijn om een doorbraak in de stikstofimpasse te bereiken.

Calon%3A+komende+dagen+cruciaal+voor+doorbraak+stikstofimpasse
© Johan Wissink

Calon vindt dat de overheid veel meer vertrouwen moet hebben in boeren, hun vakmanschap en goede wil. 'Boeren willen hun vak uitoefenen en continuïteit voor hun bedrijf. De overheid mag daarop vertrouwen.'

De LTO-voorzitter sloot het congres genaamd 'Dit is ons antwoord' af en reageerde hiermee ook op mediaberichten eerder die dag naar aanleiding van zijn speech dinsdagochtend op het internationale congres van SFR (Schothorst Feed Research) in Nijkerk. Tijdens deze toespraak stond hij eveneens stil bij de stikstofproblematiek.

Sector staat niet buiten discussie

'Het is voor ons het belangrijkste dossier van dit moment. Boeren en tuinders hebben immers dagelijks te maken met de gevolgen van de huidige impasse', vertelt Calon. 'Ik heb aangegeven dat we als sector niet buiten de discussie staan. De land- en tuinbouw stoot stikstof uit, net als bouw, verkeer en tal van andere activiteiten. Daar moeten we iets mee. En dat kunnen we en willen we ook.'


Ondanks dat de land- en tuinbouw niet de oorzaak is van de stikstofproblematiek, is Calon ervan overtuigd dat boeren wel onderdeel zijn van de oplossing. 'Dat hebben we afgelopen jaren door flinke afname van de uitstoot al bewezen en daar gaan we als sector ook in de toekomst mee verder.'

Maximaal werken aan oplossingen

LTO Nederland werkt maximaal aan oplossingen in samenwerking met het Landbouw Collectief. 'Alle inzet van LTO Nederland en van mezelf is erop gericht zo spoedig mogelijk een einde te maken aan de ontstane impasse en te zorgen voor een sector met perspectief. De komende dagen en weken zijn daarin cruciaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer