FloraHolland+eist+duurzaamheidsafspraak+handel
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland eist duurzaamheidsafspraak handel

De sierteelthandel mag geen niet-gecertificeerde bloemen en planten verkopen als de telers van bloemenveiling Royal FloraHolland allemaal duurzaam zijn gecertificeerd.

Die afspraak gaat de veiling maken met de handel, zegt Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur van FloraHolland. De bloemenveiling wil deze plicht vastleggen in een convenant en is daarover in onderhandeling met de sierteelthandelaren. Van Schilfgaarde wil zo verzekeren dat iedereen in de keten de inspanningen van de telers beloont.

De bloemenveiling maakte begin november bekend dat het vanaf 2021 voor alle kwekers die bloemen en planten aanvoeren op de marktplaats milieuregistratie en -certificering verplicht. Volgens Van Schilfgaarde biedt dit de leden kansen om hun concurrentiepositie te versterken en draagt het bij aan het toekomstbestendig maken van de marktplaats en sector.

Kleine teeltbedrijven

Op dit moment voldoet al 60 procent van de kwekers aan de eis. De verplichting van FloraHolland valt slecht bij de kleinere teeltbedrijven. Zij twijfelen of consumenten echt deze duurzame wijze van productie willen. De telers vragen zich ook af of de handel net als de teelt ook zo'n verplichting krijgt. Ook vallen zij over de hoge kosten van de milieuregistratie en -certificering.

Om te zorgen voor lagere certificeringskosten zoekt FloraHolland naar andere partijen dan MPS, die op een goedkope en simpele manier de registratie en certificering kunnen verzorgen. 'Daarover zijn we al in gesprek met gegadigden', legt Van Schilfgaarde uit. De directeur streeft naar meer marktwerking op dit gebied.

Landelijk veilen

Tijdens de donderdag gehouden coöperatiedag van FloraHolland maakte de veiling bekend vanaf 2021 landelijk te gaan veilen. Daarmee worden vraag en aanbod op één plaats geconcentreerd. Het is de verwachting dat dit tot betere prijzen zal leiden.

Nu komen bloemen en planten op diverse locaties van de bloemenveiling voor de klok.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer