FloraHolland+zit+bij+logistiek+achter+het+stuur
Achtergrond
© Tony Tati

FloraHolland zit bij logistiek achter het stuur

Royal FloraHolland voorziet voor eind 2020 landelijk te gaan veilen. Aan deze manier van verkoop koppelt de bloemenveiling een eigen regie over de logistiek, van de tuin van de aanvoerende teler tot het pand van de kopende handelaar. Als FloraHolland de logistieke touwtjes in handen heeft, gebeurt het transport efficiënter, is de gedachte.

Volledig digitaal veilen is een doel dat veiling FloraHolland al langer voor ogen heeft. Oud-directeur Timo Huges repte tijdens zijn bewind al over de ongekende voordelen ervan. Tien jaar later en twee directeuren verder is de kogel door de kerk: algemeen directeur Steven van Schilfgaarde heeft laten weten dat de bloemenveiling voor het einde van 2020 volledig over is op digitaal.

De voordelen zijn groot in de ogen van FloraHolland. Volledig digitaal veilen heeft onder andere tot gevolg dat bloemen en planten niet meer fysiek voor de klok hoeven te komen. Dat scheelt flink in de kosten en de transportbewegingen.

Internationale marktplaats

In een tijdperk waarin de sierteelthandel meer en meer internationaliseert, biedt digitalisering de veiling de kans om de concurrentiepositie te versterken. Het opent deuren om een internationale marktplaats in het leven te roepen, waar wereldwijde spelers in de sierteeltketen op kunnen handelen. Zo'n marktplaats is van belang voor de spilfunctie van Nederland in de sierteeltketen.

Dat FloraHolland de logistiek verzorgt, staat niet meer ter discussie

Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur van FloraHolland

Volledige digitalisering baant voor FloraHolland ook de weg naar landelijk beeldveilen, een wens die ook al langer speelt bij het bedrijf. Eén landelijke klok voor alle klanten, in plaats van veel klokken per locatie voor groepen kopers. Deze transitie komt de prijsvorming – en daarmee de leden – ten goede, verwacht FloraHolland.

Proefkonijn Eelde

Om dit te kunnen verwezenlijken, heeft de coöperatie een nieuw integraal logistiek besturingssysteem opgezet dat op alle locaties kan worden gebruikt. Voorheen werkte de bloemenveiling met verschillende systemen per vestiging, waardoor landelijk veilen onmogelijk was. Een erfenis uit de tijd van de fusie tussen het oude FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer.

In de afgelopen twee jaar heeft FloraHolland gebouwd aan het digitale platform Floriday, dat als basis gaat dienen voor het landelijk veilen. Er zijn al zulke vorderingen gemaakt, dat de directie van de bloemenveiling vijf weken geleden aankondigde de digitale systemen op de kleinere locatie in Eelde te willen implementeren en testen. Daarna volgt de stap naar het grotere werk: de exportlocaties in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg.

Onder het mom van '100 procent Floriday' beoogt de veiling alle aanvoer, zowel de directe als de klokhandel, voor het eind van 2020 via het digitale platform te laten verlopen. De ommezwaai naar landelijk veilen heeft wel logistieke gevolgen.

© Tony Tati

Andere vervoersstromen

Koopt een klant nu bloemen of planten voor de klok op een van de vestigingen van FloraHolland, dan worden deze 'in de box' geleverd op die vestiging. Bij landelijk veilen kan een handelaar in bijvoorbeeld Aalsmeer heel goed bloemen of planten kopen die op Naaldwijk zijn aangevoerd, of die nog van de tuin van de teler moeten komen. Deze ontkoppeling van koop en logistiek zorgt voor andere vervoersstromen.

Bij het landelijk veilen gaat FloraHolland de sierteeltproducten afleveren bij de klant, waar de koper het wil. Volgens Van Schilfgaarde krijgt FloraHolland dan volledig grip op de logistiek van kweker naar koper. De bloemenveiling zegt de logistiek te kunnen optimaliseren door gebruik te maken van data.

Het bedrijf kan hiermee veel efficiencywinst boeken, is uit onderzoek gebleken. De veiling kan zo kennis combineren die andere partijen in de keten niet hebben. Met order picking gaat de veilig bloemen en planten distribueren, waardoor deze veel flexibeler wordt bij het afleveren dan in de huidige distributie die aan de klok is gekoppeld.


Grotere flexibiliteit nodig

Die grotere flexibiliteit is nodig, omdat klanten steeds later en kleinere partijen bestellen om adequater op de vraag in te spelen, stelt de bloemenveiling. FloraHolland wil het aanbod van de kwekers op de verschillende locaties verzamelen, waardoor ook uit voorraad kan worden geleverd.

De veiling heeft al proeven gedaan en verwacht met de centrale logistieke aansturing veel kilometers te kunnen besparen. Hoe groot die winst wordt, kan FloraHolland nog niet zeggen.

Plannen om een eigen wagenpark op te zetten heeft het bedrijf niet. FloraHolland wil bij de centrale aansturing van de logistiek samenwerken met partners. Volgens een woordvoerder zijn de logistieke plannen besproken met telers en klanten, dat wil zeggen met de ledenraad en het klantenplatform.

Hoe-vraag

'Zij zijn positief over de plannen. Waar we nog wel over in gesprek gaan, is de hoe-vraag. De wat-vraag staat niet meer ter discussie.' Omdat deze hoe-vraag nog niet is beantwoord, kan FloraHolland niet vertellen wat telers en kopers voor de logistieke diensten gaan betalen.

'Het komende jaar gaan we in discussie over ons tariefmodel.' Van Schilfgaarde zal tijdens de Dag van de Coöperatie van FloraHolland uit de doeken doen wat de planning is tot eind 2020.

Volledig beeldveilen FloraHolland stuit op weerstand
De plannen van FloraHolland om over te gaan op beeldveilen stuit op verzet bij telers en handelaren. Een groep kopers en telers in Eelde wil de fysieke klok op deze vestiging behouden, omdat wordt gevreesd dat volledig beeldveilen het einde inluidt van de veiling in Eelde. Ook vakvereniging Flora Futura, voortgekomen uit de actiegroep 'behoud de fysieke klok', die in 2017 het afschaffen van de fysieke klokken op de vestiging Rijnsburg tegenhield, ageert tegen de plannen. Beide betichten algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland ervan dat hij zijn woord niet houdt, omdat hij heeft beloofd dat de fysieke klokken blijven voortbestaan zolang ze rendabel zijn. Volgens FloraHolland schrijven de klokken van Eelde nog net zwarte cijfers. Wat betreft Rijnsburg stelt Van Schilfgaarde dat hij heeft gezegd dat de veiling op een voor de hand liggend tijdstip over zou gaan op beeldveilen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer