FloraHolland+is+strenger+op+kwaliteit+roos
Achtergrond
© Ronald Goedheer

FloraHolland is strenger op kwaliteit roos

Bloemenveiling Royal FloraHolland let sinds vorig jaar strenger op de kwaliteit van rozen. In 2018 had de koningin der bloemen, vooral die uit Afrika, veel te kampen met botrytis.

De pogingen om de kwaliteit van de rozen te verbeteren, noemt productmanager Guido Vollebregt van FloraHolland een van de belangrijkste ontwikkelingen in de rozenteelt van het afgelopen jaar. 'We moeten eerlijk zijn, de kwaliteit in 2018 was echt ondermaats', geeft hij aan. 'Dit mag echt niet meer voorkomen.'

Vorig jaar had de Nederlandse sierteeltsector te kampen met ernstige kwaliteitsproblemen in de Afrikaanse roos. Het slechte weer in Kenia – veel regen en kou – was daar toen debet aan, waardoor botrytis huis hield onder rozen uit dit werelddeel. Zo'n 30 tot 40 procent van de Afrikaanse aanvoer was toen aangetast. Dat kwam het imago van de bloem niet ten goede.

Proefsgewijze controle

De schimmelziekte is in de regel pas na de teelt verder in de keten zichtbaar. Daarom heeft FloraHolland maatregelen genomen om de kwaliteit weer naar een hoger plan te tillen. Zo is de veiling proefsgewijs gaan controleren bij de aanvoer.

Daarnaast heeft de afdeling Kwaliteit & Controle van de veiling diensten in het leven geroepen die de kwaliteit van de bloem inzichtelijker moeten maken. De afdeling houdt uitbloeiproeven en test het vaasleven. 'We zien een sterke toename in het gebruik van deze dienst en testen', schetst Vollebregt.

Voor de botrytisperikelen gingen veilingmeesters van FloraHolland al naar Afrika om afspraken te maken over de kwaliteit van de bloemen. Dit is sindsdien geïntensiveerd.

Voor Valentijn

'Vooral voor Valentijn zullen veilingmeesters naar Afrika gaan om kwekers op de kwaliteitseisen te wijzen', zegt Vollebregt, die graag zou zien dat agenten van Afrikaanse kwekers in Nederland ook een rol krijgen in het waarborgen van de goede kwaliteit van de rozen. 'Als de bloemen van de farm van de kweker gaan, ziet hij die niet meer. In Nederland is het de rol van de agent om de kwaliteit te beoordelen en hierover te communiceren.'

Vollebregt merkt dat het beleid van FloraHolland zijn vruchten afwerpt. 'Kwekers zijn er meer mee bezig en botrytis is in 2019 niet zo'n groot probleem als in 2018.'

De schimmelziekte speelt in Afrika veel meer dan in Nederland, omdat Nederlandse rozentelers botrytis beter in de hand hebben. Zij kunnen de vochtigheid in de kassen regelen: rozentelers in Afrika zijn geheel afhankelijk van het weer. Telers in Nederland vrezen dat de slechte kwaliteit van Afrikaanse rozen zijn weerslag zal hebben op de verkoop van Nederlandse rozen.

FloraHolland had in 2018 een omzet van 461 miljoen euro met Afrikaanse rozen, terwijl de totale omzet met de bloem op 707 miljoen lag. Tien jaar geleden lag de Afrikaanse omzet 140 miljoen euro lager en was het aandeel van de Europese rozen aanzienlijk groter dan de huidige 36 procent. De inbreng van Kenia is 39 procent en van Ethiopië 25 procent. De belangrijkste productielanden in Europa zijn Nederland, Duitsland, België en Spanje.

Kopen op afstand

Van de rozen zet FloraHolland 55 procent af via kopen op afstand. Daarbij zien klanten de bloemen niet. Fysiek voor de tribune komt nog 7 procent van de rozen en de klokvoorverkoop ligt op iets meer dan 2 procent.

De veiling verhandelde vorig jaar 3,28 miljard rozen, ongeveer net zoveel als tien jaar geleden. De top lag in 2012, met 3,7 miljard stelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer