Keurentjes 'meer dan ooit met leden in gesprek'

Voorzitter Frans Keurentjes van de coöperatie van FrieslandCampina zegt meer dan ooit met leden in gesprek te zijn. 'De ledenavonden die in het najaar plaatsvinden, zijn bijna afgerond. We zijn op die avonden, maar ook daar buiten, zeer intensief met onze leden in gesprek over tal van actuele ontwikkelingen.'

Volgens Keurentjes brengen leden veel onderwerpen in en voor- en tegenargumenten worden op de avonden met elkaar uitgewisseld. Dat is goed volgens de coöperatievoorzitter: 'We zijn immers een coöperatie.' Keurentjes reageert hiermee op de onrust die er binnen verschillende districten van de coöperatie bestaat.

Leden-melkveehouders hebben namelijk moeite met de nieuwe melkgeldregeling. Zo zullen verschillende toeslagen van referentiebedrijven voortaan niet meetellen bij het bepalen van de eigen garantieprijs. Daardoor valt de garantieprijs in de toekomst lager uit.

Winstverdeling

Ook door andere voorstellen van FrieslandCampina (RFC) komt er op kortere termijn minder geld in de knip van de leden-melkveehouders. Boekwinsten van tenminste 100 miljoen euro kunnen direct worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmogelijkheden, in plaats van dat deze worden meegenomen bij de winstverdeling. Ook de invoering van extra borgingsmaatregelen, zoals Koekompas, kosten naast extra inspanningen ook geld.


Verder bestaat er bij een deel van de leden wrevel over de samenwerking tussen de coöperatie met Natuurmonumenten. Een groepje RFC-leden is inmiddels een actie opgestart. Ze roepen andere leden op om een petitie te ondertekenen. Daarin worden acht eisen gesteld aan de directie van RFC, zoals afschaffing van het nieuwe melkgeldreglement 2020, stemrecht per lid in plaats van via de ledenraad, geen bemoeienis van RFC met de landelijke politiek en het vertrek van de nieuwe director corporate affairs Hester Maij uit de organisatie.

Later duidelijkheid

Keurentjes wil inhoudelijk nu nog niet in gaan op de eisen van het ledengroepje. 'Ik wil eerst de gesprekken en discussies met de leden zelf verder aangaan. We zullen later dit jaar duidelijkheid geven over de besluiten die zijn gevallen. Het is in ieder geval goed dat we meer dan ooit in gesprek zijn met de leden.'

• Klik voor de complete brief op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer