FrieslandCampina tempert omzetverwachting

Zuivelconcern FrieslandCampina tempert eerder gedane omzetverwachtingen. Volgens CEO Hein Schumacher gooien geopolitieke ontwikkelingen roet in het eten.

Vooral de recente ontwikkelingen in Hongkong baren het zuivelconcern de nodige zorgen. FrieslandCampina heeft twee verkoopkantoren in de Aziatische metropool en importeert daar de producten van andere productielocaties in Maleisië en Nederland. Het bedrijf in Hongkong behoort daar tot de grootste bedrijven op het gebied van consumptiegoederen.


Door de politieke onrust zijn veel theehuizen in de miljoenenstad gesloten. Dat betekent dat de afzet van de geëvaporeerde melk van het merk Black & White tijdelijk stagneert. Ook het transport van kindervoeding van Hongkong naar China verloopt moeizaam. De verkoop van zuivelproducten van marktleider Dutch Lady staat eveneens onder druk.

Indonesië

Spanningen tussen Indonesië en de Europese Unie kunnen de resultaten van FrieslandCampina ook in dit land beïnvloeden. De EU pakt gesubsidieerde biodiesel uit Indonesië aan om ontbossing tegen te gaan. Daardoor dreigt Indonesië de tarieven van Europese zuivel met 20 tot 25 procent te verhogen.

Als vergelding voor Europese staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus mogen de Verenigde Staten voor 7,5 miljard dollar importtarieven opleggen. Dat treft ook een deel van de Nederlandse kaas.FrieslandCampina nam vorig jaar de Amerikaanse kaasimporteur Jana Foods over om zijn positie in de verkoop van Nederlandse speciaalkazen aan Amerikaanse consumenten juist te versterken. Daar kan nu de klad in komen.

Forse tik

Schumacher ging afgelopen voorjaar nog uit van een groei van de toegevoegde waarde met 2 procent. Die verwachting moet hij bijstellen. 'We krijgen een forse tik, maar ik verwacht wel rond de 1,5 procent uit te komen.' Positieve ontwikkelingen ziet de CEO overigens ook: 'De verkoop van ons merk Campina trekt aan, PlanetProof beklijft goed. Ook onze activiteiten in Afrika laten een stevige groei zien, net zoals in sommige andere landen in Azië.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer