Geopolitiek dwingt RFC tot beknibbelen

Leden-melkveehouders van Royal FrieslandCampina (RFC) krijgen in de toekomst te maken met een soberdere en marktconformere garantieprijs. Dat is volgens de zuivelonderneming nodig om sterk en weerbaar te blijven in een onvoorspelbare en volatiele melkmarkt.

Geopolitiek+dwingt+RFC+tot+beknibbelen
© RFC

'De lucht moet eruit. Doorgaan met deze garantieprijssystematiek betekent een uitholling van onze organisatie. En we hebben juist een sterk FrieslandCampina nodig.' Dit zei coöperatievoorzitter Frans Keurentjes deze week tegen Nieuwe Oogst. Hij lichtte de plannen van zijn zuivelconcern voor de komende drie jaar toe. Onderdeel is de aanpassing van de garantieprijs, die de afgelopen jaren riant was in vergelijking met andere zuivelondernemingen.

Er komt nu een versobering. De verschillende toeslagen van referentiebedrijven tellen voortaan niet mee bij het bepalen van de eigen garantieprijs. 'Binnen FrieslandCampina hebben we onze eigen toeslagen. Onnodige stapeling gaat eruit', zo is de redenatie.

De aanpassing van de garantieprijs zou in 2018 een daling van de garantieprijs van 0,89 euro per 100 kilo melk hebben betekend, inclusief een prestatietoeslag van 0,50 euro.

In Hong Kong drukken de voortdurende onlusten de verkoop

Ook door andere voorstellen van RFC komt er op kortere termijn minder geld in de knip van de leden-melkveehouders. Boekwinsten van tenminste 100 miljoen euro kunnen direct worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmogelijkheden, in plaats van dat deze worden meegenomen bij de winstverdeling. Ook de invoering van extra borgingsmaatregelen, zoals Koekompas, kosten naast extra inspanningen ook geld.

Hoe die boodschap aankomt tijdens de aanstaande najaarsvergaderingen van RFC valt nog te bezien. De stemming onder melkveehouders is niet al te welwillend, gezien eerdere en recente ontwikkelingen rondom fosfaat en stikstof.

Toch zijn de ingrepen volgens de zuivelonderneming nodig om sterk en weerbaar te blijven in de huidige volatiele en onvoorspelbare melkmarkt.

Die onvoorspelbare markt wordt vooral veroorzaakt door geopolitieke ontwikkelingen. Vorige maand waarschuwde Rabobank in een zuivelanalyse al voor het nadelige effect van handelsoorlogen. Zuivelanalist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland wees daar recent ook op. Valutafluctuaties vormen volgens hem eveneens een risico.

RFC ondervindt de geopolitieke onzekerheid inmiddels aan den lijve. In Hong Kong, waar de zuivelcoöperatie de grootste speler is op het gebied van voeding, drukken de voortdurende onlusten de verkoop. Door ruzie tussen Indonesië en de Europese Unie over palmolie, dreigen er importheffingen op zuivel. En de Verenigde Staten maken Nederlandse kaas duurder.

In dat licht bezien zijn de voorstellen van RFC logisch. Het is aan het bestuur om dat dit najaar aan de leden uit te leggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer