Boeren blokkeren hoofdkantoor FrieslandCampina

Boze boeren hebben vrijdagmiddag het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort gebarricadeerd. Op social media is te zien dat een trekker strak tegen de deur van het bedrijfspand is geparkeerd.

Boeren+blokkeren+hoofdkantoor+FrieslandCampina
© Sjoerd Mouissie

De actie is gericht tegen een alternatief sectorplan waarover is onderhandeld tussen onder meer ZuivelNL, NZO en FrieslandCampina om het stikstofprobleem op te lossen. Farmers Defence Force (FDF) riep vrijdag op om deze gesprekken te staken. De boeren achter FDF willen niet dat de industrie over hun belangen onderhandelt. De actie is ondertussen geslaagd. Vrijdagmiddag maakten partijen bekend dat de taskforce is opgeheven.

'We roepen deze drie partijen met klem op zich niet langer op te werpen als belangenbehartiger, of zich op te werpen als partij richting de overheid om handreikingen te doen inzake stikstof. De Nederlandse zuivelindustrie is GÉÉN belangenbehartiger en GÉÉN stikstofdeskundige.', aldus de verklaring van FDF. Met de actie bij het kantoor van FrieslandCampina lijken de boeren hun oproep te willen onderstrepen.

Verstrekkende gevolgen

Zonder voldoende kennis werd in grote haast een plan opgetuigd met verstrekkende gevolgen, stelt FDF in haar brief. Het persbericht lijkt onschuldig, de gevolgen daarvan zijn dat absoluut niet, volgens FDF. Niet alleen voor de melkveehouderij, maar daarna ook voor andere sectoren zal het plan desastreuze gevolgen hebben.

Een basis is daarin het voorzien van stallen van emissiearme vloeren. In de praktijk betekent dit, opnieuw vergunning aanvragen waarmee de huidige latente ruimte per direct word verspeeld. ZuivelNL/NZO laat hieruit blijken niets geleerd te hebben van het fosfaathoofdstuk, schrijft FDF.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer