Keurentjes: FrieslandCampina wil marktconformere garantieprijs

FrieslandCampina wil de garantieprijs aanpassen. De verschillende toeslagen van referentiebedrijven tellen voortaan niet mee bij het bepalen van de eigen garantieprijs. 'We hebben onze eigen toeslagen', meldt coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. 'We halen onnodige stapeling eruit.'

Het voorstel wordt de komende weken tijdens de najaarsvergadering van de zuivelcoöperatie aan de leden voorgelegd. In december beslist de ledenraad van de coöperatie of het voorstel definitief doorgang kan vinden.


Hoewel het voorstel neerkomt op een lagere garantieprijs voor de leden-melkveehouders, vindt Keurentjes het goed verdedigbaar. 'We willen toe naar een marktconforme garantieprijs. Daarmee blijven we concurrerend in de markt en kunnen we uiteindelijk een zo hoog mogelijke prestatietoeslag realiseren.'

Toeslagen er uit

Bij de berekening van de garantieprijs worden de toeslagen en inhoudingen voor kwaliteit, duurzaamheid en weidegang bij de referentiebedrijven meegenomen. Bij die berekeningen gaat FrieslandCampina nu nog uit van de maximale toeslagen en inhoudingen bij de referentiebedrijven, terwijl lang niet alle melkveehouders van die bedrijven de toeslagen ontvangen.

Daarnaast betaalt FrieslandCampina zelf ook toeslagen uit voor duurzaamheid, VLOG en weidegang. Hierdoor vindt een stapeling van toeslagen plaats.

'We zien een toename van deze toeslagen bij de referentiebedrijven en de verwachting is dat ze zullen blijven toenemen', aldus Keurentjes. 'Hierdoor gaat onze garantieprijs uit de pas lopen met wat er elders wordt betaald.'

De aanpassing van de garantieprijs betekent op basis van de cijfers uit 2018 een daling van de garantieprijs van 89 eurocent per 100 kilo melk. Dat geld komt gedeeltelijk terug via de prestatietoeslag waardoor er in 2018 uiteindelijk sprake zou zijn geweest van een melkgelddaling van 50 eurocent.

Vreugendenhil

Er worden meer veranderingen in het melkgeldreglement doorgevoerd. Er komen deels andere referentiebedrijven. Vreugdenhil neemt bijvoorbeeld de plaats van DOC in. A-ware past niet in het rijtje omdat de uitbetalingen van deze zuivelorganisatie volgens FrieslandCampina onvoldoende transparant zijn.

Nederlandse referentiebedrijven worden voortaan op basis van melkvolumes meegenomen.

Boekwinsten

Tijdens de najaarsvergadering krijgen de leden meer veranderingen voorgeschoteld. Boekwinsten van tenminste 100 miljoen euro kunnen direct worden geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmogelijkheden in plaats van mee te nemen bij de winstverdeling.

En vanaf 2020 moeten melkveehouders gaan werken met KoeMonitor, dat bestaat uit de onderdelen KoeData, KoeKompas en KoeAlert. Hiermee kunnen diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid beter worden geborgd. 'Daarmee kunnen we onze exportcertificaten voor zuivelproducten behouden', aldus Keurentjes.

Weidegang

Ook weidegang wordt vanaf volgend jaar extra geborgd. Stichting Weidegang en de daarbij aangesloten controle-instanties vinden de huidige registratie van weidegangdagen door middel van vinkjes op papier veel te kwetsbaar. Naast het aantal weidedagen moet nu ook het aantal weide-uren digitaal worden vastgelegd. Dat kan via een digitale kalender of via een app.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer