ZLTO%3A+motie+coalitie+bizar+toneelstukje+over+rug+van+boer
Nieuws
© Jasper Schel

ZLTO: motie coalitie bizar toneelstukje over rug van boer

De Brabantse coalitiepartijen willen alleen uitstel aan veehouders verlenen voor het aanvragen van een natuurbeschermingswetvergunning (NB-vergunning) als zij voor 1 april 2020 aangeven dat ze een innovatief stalsysteem willen realiseren. Dat staat in een motie die vandaag is ingediend tijdens het Statendebat over het veehouderijbeleid.

Daarmee houdt de coalitie voorlopig vast aan het bestaande stikstofbeleid. Verder stellen de coalitiepartijen, inclusief het CDA, voor om 'in een Statenvergadering zo snel mogelijk na 1 december 2019 beleidsvoorstellen en tijdlijnen voor te leggen aan PS'.


Wilma Dirken, landbouwwoordvoerder van de VVD-fractie, wil dat milieugedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) echt haast maakt. Grashoff: 'Ik hoop dat we na 1 december inzicht hebben van de minister over de gebiedsgerichte aanpak. Het zou weleens begin januari kunnen worden vanwege de complexiteit en het kerstreces, maar ik koers op 13 december. Hiermee kunnen we als GS in ieder geval uit de voeten.'

Verschillen Brabant en landelijk

Met deze zet wil het dagelijks provinciebestuur helderheid verschaffen op welke wijze het provinciaal beleid en het landelijk beleid op elkaar zijn afgestemd. Maar ook 'in welke mate er verschillen bestaan, gelet op de unieke samenstelling van Noord-Brabant', zo staat in de betreffende motie.

Hendrik Hoeksema, ZLTO-bestuurder

Dat laatste is tegen het zere been zijn van de Brabantse veehouderijsector. Het laat de coalitie immers ruimte om in Noord-Brabant uiteindelijk toch vast te houden aan het strengere Brabantse beleid omdat de provincie nu eenmaal veel intensieve veehouderij herbergt.

'Schandalig beleid'

ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema spreekt van een 'excuustruus'. 'Dit is vooral een motie voor de bühne om de verschillen van mening in de coalitie af te dekken en meningsverschillen te kunnen doorschuiven naar december. Er wordt een excuustruus ingebouwd om straks met het Brabantse beleid toch gewoon verder te gaan. Als dit de 'verstrekkende motie' is die het CDA bedoelde, dan moeten ze hun persbericht van vorige week nog maar eens lezen.'


Hoeksema hekelt het feit dat de onzekerheid voor Brabantse veehouders blijft voortduren. 'Enerzijds wordt er wel een verordening vastgesteld en anderzijds komt er nu pas in december meer duidelijkheid. Onze boeren hebben straks nog maar enkele maanden om een vergunning in te dienen. Ik vind het schandalig overheidsbeleid om boeren wederom te suggereren dat er misschien in december in de Staten iets verandert, maar wellicht ook niet. Een bizar toneelstukje over de rug van de boeren. Er wordt in één dag beslist over de toekomst van veel agrarische families.'

Beleid intrekken

Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie-SGP) riep aan het begin van het stikstofdebat van Provinciale Staten in Noord-Brabant het provinciebestuur op om de beleidsregel Natuurbescherming in te trekken. 'Zet met aparte provinciale regels voor in- en extern salderen geen kop boven op het landelijk beleid. Confronteer Brabantse ondernemers niet met strenger beleid dan bijvoorbeeld hun Gelderse of Limburgse collega's', aldus Vreugdenhil.

Maar dat gaat vandaag dus niet gebeuren, blijkt uit het antwoord van Grashoff: 'Nu intrekken van het beleid niet mogelijk. Daar is niemand bij geholpen, ook agrarische bedrijven niet. Onduidelijkheid blijft dan boven de markt hangen.'

Weer

 • Donderdag
  10° / 8°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  10 %
Meer weer