Brabants stikstofbeleid blijft voorlopig in stand

Provinciale Staten van provincie Noord-Brabant houden voorlopig vast aan het huidige veehouderijbeleid om de stikstofemissie per 2022 te reduceren. Wel krijgen veehouders die voor 1 april 2020 een innovatief stalsysteem willen realiseren, uitstel voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Brabants+stikstofbeleid+blijft+voorlopig+in+stand
© Jasper Schel

De motie van de VVD en alle andere Brabantse coalitiepartijen om zo snel mogelijk na 1 december 2019 de uitwerking van het Brabantse stikstofbeleid bekend te maken, is door een meerderheid aangenomen. Op 1 december komt minister Schouten van Landbouw met landelijke beleidsvoorstellen voor stikstofreductie komt.


In de motie van de coalitiepartijen staat onder meer dat het provinciebestuur alleen uitstel aan veehouders wil verlenen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning (onderdeel milieu) als veehouders voor 1 april 2020 aangeven dat ze een innovatief stalsysteem willen realiseren. Voor veehouderijsectoren waarvoor al wel bestaande stalsystemen beschikbaar zijn, blijft deze deadline in stand.

Landelijk beleid

Daarmee houdt de coalitie voorlopig vast aan het bestaande stikstofbeleid. Verder stellen de coalitiepartijen, inclusief CDA, voor om 'in een Statenvergadering zo snel mogelijk na 1 december 2019 beleidsvoorstellen en tijdlijnen voor te leggen aan PS'.

Boeren zullen erachter komen dat u hen vandaag verloochend heeft

ZLTO reageerde eerder al bij monde van bestuurder Hendrik Hoeksema op de ingezette koers van het provinciebestuur. 'Dit is vooral een motie voor de bühne om de verschillen van mening in de coalitie af te dekken en meningsverschillen te kunnen doorschuiven naar december', aldus Hoeksema. 'Er wordt een excuustruus ingebouwd om straks met het Brabantse beleid toch gewoon verder te gaan.'

CDA zaait verwarring

Het CDA stond in het midden van de stikstofstorm door de onduidelijkheid over de koers die de partij wil varen. Een week geleden eiste het CDA nog dat het Brabantse beleid rigoureus aangepast moest worden, vandaag schaarde de Statenleden zich achter de coalitie.


CDA fractievoorzitter Ankie de Hoon legt het als volgt uit: 'Wat heeft deze dag ons gebracht? Halen we alles binnen? Nee. Met vijf eisen hoog ingezet, te hoog om binnen een week en met deze politieke samenstelling alles te kunnen waarmaken. Maar Brabant beweegt voor het eerst sinds jaren weer de goede kant op.'

Deze uitspraak maakte logischerwijs reacties los bij enkele oppositiepartijen. Alexander van Hattem (PVV): 'Ja u heeft hoog ingezet, hoog ingezet met blufpoker. Boeren zullen er achter komen dat u hen vandaag verloochend heeft. Gezond boerenverstand prikt hier feilloos doorheen.'

Luchtwassers

Ook CU-SGP en SP zeggen de lijn van CDA niet te kunnen volgen. De Hoon somde de, naar eigen zeggen vandaag bereikte, winst voor de Brabantse veehouders op: 'Niet meer voor 1 april luchtwassers plaatsen. Geen halvering van de veestapel en uitstel van de stoppersregeling tot 1 april 2020. We hadden het onszelf makkelijk kunnen maken door niet mee te regeren maar dan bereik je niet zoveel als dat je aan de bestuurstafel zit.'

Maikel Boon, de landbouwwoordvoerder van de PVV, deelde nog een sneer uit aan de christendemocraten: 'Vrijdag hebben jullie met veel bombarie vijf eisen gepresenteerd. Nu zijn jullie blijkbaar teruggefloten door het college en blijkt het beleid van de coalitie helemaal dichtgetimmerd. In 2017 spraken jullie van een historische fout toen het huidige veehouderijbeleid van kracht werd. En nu sluiten jullie je daar bij aan. Daarmee toont CDA geen ruggengraat.'

Protest boeren

Ondanks het late tijdstip staan er nog steeds zo'n honderd boeren met trekkers en hakselaars voor de deur van het provinciehuis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer