Groningen+blijft+bij+stikstofbeleid+na+spoeddebat
Nieuws
© Tienke Wouda

Groningen blijft bij stikstofbeleid na spoeddebat

Provincie Groningen gaat de provinciale beleidsregels over stikstof niet intrekken. Oppositiepartijen Groninger Belang, FvD, PVV, Partij voor het Noorden en 50 Plus vroegen dit woensdag tijdens een spoeddebat.

De partijen stellen dat deze regels verder gaan dan het rijk. Volgens gedeputeerde Staghouwer is dat niet het geval. 'Er zit geen kop op. De interpretatieverschillen die er zijn met het rijk proberen we samen op te lossen.'

Reden om voor de beleidsregels te kiezen, is dat de provincie de vergunningverlening weer vlot wil trekken, stelde de gedeputeerde. 'Die heeft drie maanden stilgelegen. Ik ben ongelooflijk blij dat het maatschappelijk veld ervan kan profiteren dat er vergunningen kunnen worden aangevraagd.'

Fractievoorzitter Bram Schmaal van Groninger Belang wilde weten hoeveel vergunningen worden verstrekt op basis van de nieuwe methoden. Daarop moest Staghouwer het antwoord schuldig blijven. Volgens hem is de provincie 'voorzichtig' begonnen.

Barricades

Groninger Belang uitte kritiek op het optreden van Staghouwer maandag tijdens de demonstratie. 'Had de gedeputeerde niet meer op de barricades moeten staan, in plaats van na de overleggen een woordvoerder van LTO te moeten sturen?'

Volgens Staghouwer is 'het pertinent onjuist' dat hij iemand heeft gestuurd. 'LTO gaat over haar eigen woordvoering. Ik heb niemand naar buiten gestuurd met het statement van het college. Ik heb om 12:01 een kwartier lang een helder statement afgegeven.'

Ook vindt Schmaal dat het college 'volledig voorbijgaat' aan de noordelijke samenwerking, nu Groningen de regels niet intrekt, in tegenstelling tot Friesland en Drenthe. Gedeputeerde Staghouwer gaf aan 'een groot voorvechter zijn van de noordelijke samenwerking, ondanks de strubbelingen die er op dit moment zijn.'

Communicatie

Statenlid van collegepartij VVD Nico Bakker heeft 'niet de indruk' dat de provinciale regels strenger zijn die van het rijk. 'Waar het aan schort is de communicatie. Er is totale miscommunicatie. Volgens ons is dat de reden dat boeren maandag massaal aanwezig waren. '

Een ander geluid kwam van CDA-Statenlid van Jesper Bergsma. 'Afgelopen dagen stond mijn telefoon roodgloeiend. Veel verontruste boeren belden mij. Hoe heeft het zover kunnen komen dat het college met beleidsregels komt, terwijl sectoren en Statenleden niet zijn geraadpleegd? Ik weet dat het college deze bevoegdheid heeft. Maar deze regels hebben zo'n grote impact op de maatschappij.'

Bergsma zei het college te willen ondersteunen in het vinden oplossingen, ook voor een goed landbouwperspectief. 'Daar moet ruimte zijn voor innoveren en ontwikkelingen. Dat is niet gemakkelijk, maar niet onmogelijk. We moeten de deuren wagenwijd openzetten om het gesprek met elkaar aan te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
Meer weer