Gedeputeerde%3A+Overijssel+niet+gezwicht+voor+boeren
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Gedeputeerde: Overijssel niet gezwicht voor boeren

Gedeputeerde Staten van Overijssel is niet gezwicht onder druk van protesterende boeren bij het besluit om de beleidsregels omtrent stikstof in te trekken.

Dat zei landbouwgedeputeerde Ten Bolscher woensdagavond tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Ten Bolscher kreeg het flink te verduren tijdens een interpellatiedebat dat was aangevraagd door meerdere partijen. De fracties van Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA toonden zich daarin kritisch richting de gedeputeerde om hoe de besluitvorming tot stand kwam.

Volgens de gedeputeerde werd vorige week geconstateerd dat er ‘licht’ zat tussen de kamerbrief en de beleidsbrief van de provincies over het stikstofbeleid. ‘Als college van Gedeputeerde Staten hebben we er het al voor het boerenprotest over gehad hoe we daar mee om zouden gaan. We wilden de vergunningverlening overeind houden, maar wel het gesprek aangaan met de agrarische sector. Want daarin zat het grote verschil tussen kamerbrief en beleidsregels.’

Invloed op timing

Het besluit van GS om de beleidsregels in te trekken is op geen enkele manier beïnvloed door het boerenprotest dat maandag onder meer voor het Zwolse provinciehuis plaatsvond. Wel had dit invloed op de timing, geeft Ten Bolscher aan. Hij sprak maandag de boeren toe vanuit een hoogwerker. ‘Ik heb aangeboden zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de sector, om recht te doen aan de zorgen die er zijn. Het voelde ongemakkelijk voor mij en de anderen die in die bak stonden toen er een en ander werd gescandeerd. Daarop zijn we met de aanwezige collegeleden naar binnen gegaan voor overleg. Daarna is ook overleg geweest met onder meer LTO Noord.’

'Wat we aan de voorkant al hadden bedacht, is versneld uitgevoerd'

De vertegenwoordigers van de agrarische sector gaven in dat gesprek voldoende toezeggingen aan Ten Bolscher om vervolgens te besluiten de beleidsregels in te trekken. ‘De sector gaf aan te weten dat er een probleem is en zegde volmondig toe daar mee bezig te gaan, zelfs een sleutelrol daarin te zien voor zichzelf. Daarop besloten we voor de agrarische sector de beleidsregels in te trekken.’

Niet overstag gegaan

Volgens Ten Bolscher betekent dit niet dat het college van GS bij elk protest zomaar overstag gaat. ‘We zijn niet overstag gegaan. Wat we aan de voorkant al hadden bedacht is versneld uitgevoerd. Het is ingevuld zoals we dat al voor de tijd wilden uitvoeren, alleen dan een dag eerder. Ook hebben we ons niet laten leiden door wat er in andere provincies gebeurde.’

Commissaris van de Koning Heidema reageerde ook op de suggestie van de oppositiepartijen dat er onder dreiging van geweld werd besloten tot het intrekken van de stikstofregels. ‘Zwicht Overijssel voor dreiging of geweld? Keihard nee. Dat gaat echt in tegen alles wat in mij zit. De betoging maandag was indrukwekkend. Er was geen dreiging, geen intimidatie. Wel een schreeuw om duidelijkheid. Vanuit die schreeuw besloten om het overleg erover naar voren te halen. Was het gesprek vandaag of gisteren geweest, was het dezelfde uitkomst geweest.’

Motie van treurnis

Statenlid Luuk Folkerts van de PvdD gaf bij aanvang van het debat aan een motie van wantrouwen en een motie van treurnis te overwegen. ‘Als we eerlijk antwoord krijgen en reflectie op het gebeuren, en de gedeputeerde kan overtuigen dat dit een ongelukkige eenmalige uitzondering is dan wordt het een motie van treurnis. Ten Bolscher heeft misschien wel het vertrouwen van LTO gewonnen, maar het mijne niet.’

Aan het eind van de avond bleek het een motie van treurnis te worden. De eenmansfractie van de PvdD werd daarin gesteund door D66, GroenLinks en de SP. Het zorgde voor 12 stemmen voor en 33 tegen, waarmee de motie werd afgekeurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer