Gedeputeerde+Kramer%3A+Fries+probleem+samen+oplossen
Nieuws
© Jacob van Essen

Gedeputeerde Kramer: Fries probleem samen oplossen

Met het terugtrekken van de handtekening onder de beleidsregels is het probleem niet opgelost. Dat gaf gedeputeerde Johannes Kramer woensdagmiddag aan in het spoeddebat over stikstof in Friesland.

'Er ligt een groot probleem en dat zullen we samen moeten oplossen. Er zijn maatregelen nodig en die gaan pijn doen. Het beeld dat boeren door hun actie hun zin hebben gekregen klopt niet', zei de gedeputeerde.

'De angel is er uit, zodat we meer tijd hebben om de juiste maatregelen te nemen. Als we alles bij het oude laten, kunnen we niet de stikstof vrijspelen voor boeren die dat nodig hebben', gaf Kramer aan. Hij zegde toe dat de provincie geen stikstofmaatregelen neemt die verder gaan dan het landelijk beleid.

Jonge boeren

Er waren weer veel (jonge) boeren naar Leeuwarden gekomen om het debat bij te wonen. In het provinciehuis werden in allerijl maatregelen getroffen om iedereen de vergadering via schermen te kunnen laten volgen. De toegang tot de Tweebaksmarkt was afgezet, de trekkers werden elders geparkeerd. De politie had een rustige middag.

De politieke partijen hekelden de gang van zaken van vrijdag, toen GS na het boerenprotest hun handtekening onder het IPO-beleid hadden ingetrokken. GroenLinks en de PvdD vonden dat Kramer te snel overstag was gegaan, maar de coalitiepartijen toonden begrip en wezen op de 'Friese methode' van overleg en samenwerking.

Ruimte

Kramer zei wel achter de IPO-brief te staan en deze te hebben getekend omdat het ruimte zou scheppen aan bedrijven die nu geen vergunning meer hebben en daardoor acuut in problemen zitten.

'Maar dat heb ik niet kunnen uitleggen en toen bleek dat de onrust en frustratie te groot was om de geest in de fles te krijgen. Bestuurlijk was de hele gang van zaken niet fraai en het had zo niet gemoeten, maar samen in overleg is belangrijker dan het verwijt van slappe knieën. De les van afgelopen vrijdag was hard en niet mis te verstaan. We zullen voortaan beter overleggen en beter uitleggen.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 12°
  50 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer