%27Boeren+niet+welkom+op+Binnenhof%27
Nieuws
© gemeente Den Haag

'Boeren niet welkom op Binnenhof'

Demonstrerende boeren zijn woensdag niet welkom op het Binnenhof in Den Haag. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag gezegd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Grapperhaus zei dat noodzakelijke maatregelen worden genomen om de demonstratie niet uit de hand te laten lopen. Volgens de minister is er aan Farmers Defence Force (FDF), de organisator van de protestactie, medegedeeld dat boeren niet naar het Binnenhof moeten komen.

De voorzichtigheid bij het kabinet is ingegeven door beelden die dinsdag zijn gemaakt in Groningen. Daar reed een boer met zijn trekker een paar bouwhekken omver. Voorbijgangers werden daarbij in gevaar gebracht. Onder meer naar aanleiding hiervan roept de minister de boeren op om het woensdag rustig te houden.

'We hebben in Nederland de vrijheid van demonstratie', zei Grapperhaus. 'Dat vinden we allemaal een groot goed. Maar demonstreren moet wel binnen de regels gebeuren. Geweld of andere strafbare feiten zijn ontoelaatbaar.'

Niet gezwicht

Overigens vindt Grapperhaus niet dat provinciebesturen, die de pas aangekondigde stikstofmaatregelen alweer hebben ingetrokken, gezwicht zijn voor intimidatie door protesterende boeren. Het zou volgens hem 'indruisen tegen de beginselen' van onze rechtstaat als geweld op die manier zou lonen.

Bij het vragenuur in de Tweede Kamer moest Grapperhaus uitleg geven over vermeende verschillen in aanpak van boeren en klimaatactivisten bij recente betogingen. Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD stelde dat boeren meer ruimte krijgen om gebruik te maken van hun demonstratierecht en daarbij ook nog erg makkelijk hun zin krijgen. 'Leven wij in een tractorstaat?', vroeg zij de minister.

'Wij leven in een rechtsstaat', antwoordde Grapperhaus. 'Het is dus niet zo dat je automatisch je gelijk haalt als je een groot apparaat hebt.' Hij noemde het geweld bij boerenprotesten in Groningen 'uit den boze' en benadrukte dat politie en justitie daar onderzoek naar doen. 'Eigenrichting accepteren we niet', aldus de bewindsman.

Harder aangepakt

Grapperhaus bestreed ook dat klimaatactivisten harder worden aangepakt dan boeren. Hij wees op 'wezenlijke verschillen' tussen de voorbeelden die Ouwehand aanhaalde. Boeren die op 1 oktober demonstreerden in Den Haag deden dat op het Malieveld, de plek die door de burgemeester was aangewezen. Klimaatactivisten die vorige week in Amsterdam werden opgepakt, betoogden volgens de minister op een plek waar dat niet mocht.

In verband met het boerenprotest raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan om de snelwegen rond Utrecht woensdagochtend te mijden. Er worden wederom duizenden trekkers verwacht op de snelwegen.

De boeren rijden eerst naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in De Bilt. Het protest daar vindt op op een nabijgelegen sportpark plaats. RTV Utrecht meldt dat de meeste medewerkers van het RIVM morgen uit voorzorg thuiswerken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer