FrieslandCampina+helpt+boer+duurzamer+produceren
Nieuws
© DIRK HOL

FrieslandCampina helpt boer duurzamer produceren

FrieslandCampina gaat leden-melkveehouders actief helpen bij de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt via programma Winnen met Klimaat & Natuur.

Winnen met Klimaat & Natuur past bij het streven van het zuivelconcern om een leidende positie op te bouwen in duurzaamheid. Het programma biedt daarbij praktische ondersteuning in de vorm van workshops.

Daarin onderzoeken de deelnemers welke maatregelen met betrekking tot klimaat en natuur passen bij hun type melkveebedrijf. Zo wordt er gekeken naar energiebesparing en -opwekking, optimalisatie van kringlopen en het bijdragen aan een grotere biodiversiteit door goede zorg voor natuur op en rond het melkveebedrijf.

Foqus Planet

FrieslandCampina wil met het nieuwe programma een win-win situatie creëren.

'Het is goed voor het klimaat en de natuur èn we kunnen als onderneming voldoen aan de toenemende vraag naar duurzamere melk', aldus woordvoerder Celine Wijnen van FrieslandCampina. 'Het gaat dus niet om een nieuw verdienmodel, maar duurzame resultaten van de veehouder worden via ons kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus Planet beloond.'

Effect berekenen

Het programma is een vervolg op de studiegroepen over klimaat, kringlopen en natuur, waaraan meer dan 850 leden-melkveehouders deelnamen. Tijdens de workshops wordt gebruik gemaakt van een nieuwe digitale tool. Daarmee kan het effect van duurzaamheidsmaatregelen worden doorgerekend voor het eigen melkveebedrijf.

Deelname aan het programma is vrijwillig. De workshops worden in samenwerking met agrarische adviesbureaus en sectorpartijen georganiseerd. FrieslandCampina verwacht dat circa vierduizend melkveebedrijven zullen deelnemen.

Beloning

FrieslandCampina wil nadrukkelijk vorm geven aan een duurzame zuivelindustrie. Winnen met Klimaat & Natuur moet leden-melkveehouders daar bij ondersteunen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 17°
  60 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
Meer weer