Kopers+willen+fysieke+klok+in+Eelde+behouden
Nieuws
© FloraHolland

Kopers willen fysieke klok in Eelde behouden

Kopers op de Royal FloraHolland-vestiging in Eelde zijn tegen de plannen van de bloemenveiling om in Eelde te gaan beeldveilen. Zij willen de fysieke klok behouden.

Een groep van tien kopers en kwekers heeft hierover deze week overleg gehad, zegt Gerard Bolhuis, bloemist met winkels in Groningen en omgeving. Het is hun overtuiging dat een meerderheid van de klanten tegen het afschaffen van de fysieke klok is.

De Eelde-groep staat in contact met de vakvereniging Flora Futura. Die laatste is ontstaan uit actiegroep 'behoud de fysieke klok' en die hield eerder het afschaffen van de fysieke klokken op de FloraHolland-vestiging Rijnsburg tegen. De Eelde-groep verwacht binnen korte tijd zo'n honderd klanten en telers te mobiliseren die bezorgd zijn over de moderniseringsplannen van de bloemenveiling.

'Nadat er genoeg medestanders zijn gevonden, willen we in overleg met FloraHolland', zegt Bolhuis. Hij verwacht dat er binnen nu en anderhalf jaar geen veiling meer in Eelde is als FloraHolland de beeldveilplannen doorvoert. 'Beeldveilen versnelt de omzetdaling van de klok', is zijn verwachting. 'FloraHolland zou eerder moeten investeren in de fysieke klok, wat niet meer gebeurt.'

In strijd met afspraak

Volgens Bolhuis is het invoeren van beeldveilen in Eelde in strijd met afspraken die zijn gemaakt tussen klanten en FloraHolland. 'Zolang de veiling in Eelde zwarte cijfers schrijft, blijft de fysieke klok draaien, is vastgelegd. FloraHolland heeft vorige week nog laten weten dat Eelde nog steeds rendeert', stelt hij. De bloemist zegt dat de fysieke klok voor de vakhandel onmisbaar is. 'Ook gaan kleine aanvoerders hun etalage missen als de fysieke klok ophoudt te draaien.' Op Eelde kopen vooral bloemisten en tuincentra in.

FloraHolland maakte eerder deze week haar moderniseringsplannen voor Eelde bekend. Zo wil de veiling er de logistieke dienstverlening ontkoppelen van het veilsysteem (klok), waardoor distributie en aflevering gaan geschieden op basis van wensen van de klant. Tevens worden beeldveilen, klokvoorverkoop en kopen op afstand geïmplementeerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer