FloraHolland+kampt+met+personeelstekort
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland kampt met personeelstekort

Royal FloraHolland kan deze zomer moeilijker aan personeel komen dan vorig jaar. De veiling komt zo'n twintig uitzendkrachten per exportlocatie tekort.

Dit betekent dat FloraHolland voor 5 tot 10 procent van het logistieke werk geen uitzendkrachten kan krijgen. Door het tekort wordt in de zomermaanden de beloofde doorlooptijd van transacties minder vaak gehaald.

Partijen voor de klok moeten binnen 2,5 uur na veilen zijn afgeleverd bij de koper. Tot juli lag het percentage op 96,2, terwijl dat zakte naar 96 in juli en augustus. Dit is nog wel boven het gestelde doel van 95 procent.

Meer in vaste dienst

Volgens Yme Pasma, operationeel directeur bij FloraHolland, is te merken dat de Nederlandse economie goed draait. Dit leidt tot meer krapte op de arbeidsmarkt. FloraHolland kampt vooral in de zomermaanden met onderbezetting, omdat de vaste krachten in die periode op vakantie zijn en er voor uitzendkrachten meer keuze in werk is. Die situatie houdt zeker nog aan tot eind september.

Van het logistieke personeel bij FloraHolland is zo'n 65 procent in vaste dienst en 35 procent werkt via een uitzendbureau. De bloemenveiling wil naar een situatie waarin 80 procent een vaste baan heeft. Deze mensen binnen krijgen is echter lastig. Logistiek personeel moet 's morgens om zes uur beginnen en werkt slechts vijf uur per dag, tot zo'n 11 uur in de ochtend wanneer het logistieke proces is afgerond. De bloemenveiling heeft een speciale kracht in dienst genomen die zich op de werving van vaste krachten stort.

Weeksalaris

'We kunnen niet de beste banen aanbieden', zegt Pasma. 'Medewerker verdienen liever een vol weeksalaris', legt hij de vinger op de zere plek. Om de vacatures gevuld te krijgen, richt FloraHolland zich onder meer ook op gepensioneerden die een paar dagen in de week willen herintreden en op huisvrouwen en studenten. Daarbij werkt de veiling samen met gespecialiseerde uitzendbureaus.

Verder springt kantoorpersoneel van FloraHolland, waaronder managers, bij om het logistieke werk gedaan te krijgen. Concern breed werken er enkele tientallen per week 's morgens vroeg mee. Het tekort aan werkkrachten heeft de positieve bijkomstigheid dat de bloemenveiling bespaart op de arbeidskosten. FloraHolland betaalt zo'n 22 euro per uur voor uitzendkrachten. 'Uiteraard hebben we die besparing liever niet', stelt Pasma.

Lange termijn

De operationeel directeur verwacht dat de veiling weer op volle oorlogssterkte is voor de najaarspiek. Uitzendbureaus hebben hun pools dan weer vol, zegt hij. Op de lange termijn, wanneer het bedrijf op verzoek van klanten 24 uur per dag gaat uitleveren, hoopt FloraHolland logistiek personeel volledige weekdiensten te kunnen aanbieden. 'Dan hebben we een nieuw businessmodel en is er veel minder piekvorming', verzekert Pasma.

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
Meer weer