Export+EU%2Dvarkensvlees+naar+China+stijgt+explosief
Nieuws
© Twan Wiermans

Export EU-varkensvlees naar China stijgt explosief

De export van varkensvlees vanuit de Europese Unie naar China is in de periode van januari tot juli met 45 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Die stijging heeft alles te maken met de Afrikaanse varkenspest die in het land heerst. In totaal is de export vanuit Europa, wereldwijd, met 15,7 procent toegenomen. Naar de Verenigde Staten wordt 16,6 procent minder varkensvlees geëxporteerd en ook naar andere landen gaat minder varkensvlees. Naar Japan gaat ruim 8 procent meer varkensvlees. Na China is Japan het land dat het meeste varkensvlees importeert vanuit Europa.

De cijfers van de Europese Commissie laten zien dat de wereldmarkt voor varkensvlees behoorlijk op zijn kop staat door de Afrikaanse varkenspest. De export vanuit China is bijvoorbeeld meer dan gehalveerd. De Europese Unie en de Verenigde Staten exporteren het meeste varkensvlees. China (inclusief Hongkong) en Japan zijn de grootste importeurs.

Schaarste

De varkensprijzen profiteren van de schaarste in China. In vergelijking met vorig jaar zijn de varkensprijzen gemiddeld met 23,2 procent gestegen, de biggenprijzen zelfs met 43,5 procent in de Europese Unie. Ten opzichte van een maand eerder stegen de prijzen gemiddeld met 0,2 procent.

Opvallend is dat vooral Europa meer varkensvlees exporteert. De export vanuit de Verenigde Staten en Canada groeit nauwelijks. De export vanuit Brazilië groeide wel, richting de 500.000 ton varkensvlees in de periode van januari tot en met juli.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer