Eerste+varkens+met+chip%2Doormerk+naar+slacht
Nieuws
© pixabay

Eerste varkens met chip-oormerk naar slacht

Varkenshouder Dirk Dekker leverde vrijdag zijn eerste ‘slachtblikvrije varkens’ af bij slachterij Westfort in IJsselstein. De varkens zijn de eerste dieren binnen een pilot waar het traditionele slachtblik wordt vervangen door een RFID-chip.

De Radio-frequency identification (RFID)-chip wordt vaak gebruikt in om artikelen te merken tegen winkeldiefstal, bij voorraadbeheer en wordt chipkaarten.

De pilot is volgens slachterij Westfort een belangrijke stap die de varkenshouder een hoop tijd kan besparen en onnodige stress voorkomt bij het dier. De functie van het slachtblik wordt overgenomen door een elektronisch oormerk met RFID-chip. Binnen de Keten Duurzaam Varkenvlees wordt steeds vaker gewerkt met dit oormerk dat direct bij de geboorte wordt aangebracht bij de biggen.

Complete paspoort uitleesbaar

Dankzij deze RFID-chip is het complete paspoort van het varken altijd direct uit te lezen. Het traditionele slachtblik is hiermee overbodig geworden waardoor een tijdrovende ingreep komt te vervallen.

De pilot met ‘slachtblikloze varkens’ zal tot eind 2019 duren en gefaseerd worden uitgerold naar twintig speciaal geselecteerde boeren bedrijven uit de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer