Rechtbank+Gelderland+vernietigt+tachtig+PAS%2Dvergunningen
Nieuws
© Archief

Rechtbank Gelderland vernietigt tachtig PAS-vergunningen

Update - De natuurvergunningen van een groot aantal veehouderijen in Gelderland zijn vernietigd door de rechtbank Gelderland. Het gaat in totaal om tachtig natuurvergunningen gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze vergunningen lagen nog ter inzage en waren nog niet onherroepelijk verleend.

De rechtbank heeft de procedure rond PAS-zaken vereenvoudigd en ze zonder zitting afgehandeld met een uitspraak. In de zaken wilden vooral milieuorganisaties dat verleende natuurvergunningen worden ingetrokken. Het gaat hierbij om vergunningsaanvragen voor hoofdzakelijk veehouderijen. De bestuursrechter verklaarde deze beroepen onder verwijzing naar de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 gegrond.

De veehouderijen hadden met toepassing van het PAS een natuurvergunning aangevraagd op grond van de Wet natuurbescherming. Op basis van het PAS wordt vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming gegeven voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden.

Maatregelen

De positieve gevolgen van die maatregelen staan echter vooraf niet vast. Daarom oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 29 mei dat zo'n toestemming 'vooraf' niet mag en dat het PAS niet gebruikt mag worden bij het verlenen van natuurvergunningen.

Rechtbank Gelderland heeft gewacht met de behandeling van deze zaken op de beslissing van de Raad van State. De rechtbank volgt nu de Raad van State. Dat betekent dat de vergunningen worden vernietigd. Provincie Gelderland moet nu de gevolgen van de projecten van de veehouderijen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog kunnen worden verleend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer