‘Met tekentafeltuinieren komen we er niet’

Het beoogde stikstofbesluit – dat in de plaats komt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) – is een bedachte politieke maatregel en daarom voor discussie vatbaar, vindt LTO. De organisatie mengt zich actief in het debat dat moet leiden tot nieuwe wetgeving.

%E2%80%98Met+tekentafeltuinieren+komen+we+er+niet%E2%80%99
© DIRK HOL

Van de 163 Natura 2000-gebieden die Nederland telt, grenzen er veel aan bouwprojecten die momenteel stilliggen als gevolg van het stikstofbesluit. Soms zijn dit maar kleine gebiedjes met weinig stikstofreductie, afhankelijk van de vegetatie. ‘Wat zijn we dan met z’n allen aan het beschermen?’, vraagt LTO-bestuurder Trienke Elshof zichzelf hardop af.

Terwijl de politiek wacht op het advies van de commissie-Remkes, wil LTO actief toewerken naar concrete oplossingen waar boeren en burgers bij gebaat zijn.

Te ambitieus

‘We kunnen concluderen dat de stikstofdoelen destijds te ambitieus zijn vastgesteld. Dat allerlei sectoren, waaronder de onze, nu zwaar in het gedrang komen, kan nooit de bedoeling zijn geweest.’

Elshof spreekt van ‘tekentafeltuinieren’ door de overheid. Daarnaast heeft de ‘groene brigade’ het voor elkaar gekregen zichzelf in de voet te schieten door via de rechter het huidige besluit af te dwingen. ‘Het PAS heeft in de oude structuur veel goeds gedaan, ook voor het milieu’, zegt de LTO-bestuurder.

‘De zaak tegen de staat heeft dit vrij goed werkende systeem onderuit gehaald. Groen heeft zichzelf daarmee op slot gezet, want het milieu is hier ook niet bij gebaat.’

Extern salderen

De Raad van State heeft aangegeven dat extern salderen – lees: het verkopen van productieruimte – mag, maar LTO raadt boeren aan om hier nog even mee te wachten. ‘Het heeft niet de voorkeur om alle stikstofruimte te laten weglopen uit de landbouw en veehouderij. Je offert dan de ene sector op voor de andere.’

Elshof verwacht dat begin 2020 nieuwe maatregelen vanuit de overheid van kracht zullen worden. ‘Er staat druk op.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer