D66: halvering veestapel biedt ruimte voor woningbouw

De Nederlandse veestapel moet van D66 met de helft inkrimpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Daardoor neemt die emissie drastisch af en komt er weer ruimte voor woningbouw en infra, redeneert de partij.

D66%3A+halvering+veestapel+biedt+ruimte+voor+woningbouw
© Koos van der Spek

D66 gooit met het voorstel de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. De regeringspartij zou graag vijftig miljoen kippen en zes miljoen varkens minder zien. Met de vrijgekomen stikstofruimte kan vooral de woningbouw een stevige impuls krijgen. D66 wil een oplossing forceren in de stikstofcrisis die Nederland momenteel gijzelt. Dit door een eerdere uitspraak van de Raad van State over de noodzakelijke beperking van stikstof.

Lees ook: Calon vindt proefballonnetje D66 bizar

Uit een onlangs uitgelekte inventarisatie van het ministerie van LNV valt op te maken dat circa 18.000 kleine en grote infrastructurele projecten stilliggen vanwege het stikstofprobleem. Het kabinet wil eveneens snel uit deze impasse komen.

Verhouding zoek

'Van de Nederlandse stikstofuitstoot is 70 procent afkomstig van de landbouw, waarvan een groot gedeelte uit de intensieve veehouderij. Dat is enorm', geeft D66-Kamerlid Tjeerd de Groot aan. 'Tegelijkertijd is de bijdrage van de intensieve veehouderij aan onze eigen economie nog geen 1 procent. De verhouding is compleet zoek.'

Als boeren deze kans niet pakken, kunnen zij ervoor kiezen te stoppen

Lees ook: Schouten: stikstofplan D66 niet chic

D66 wil dat boeren de overstap maken naar de eveneens door het ministerie van LNV ondersteunde kringlooplandbouw. Die belast de aarde veel minder en is beter voor het dierenwelzijn. Ook leidt kringlooplandbouw tot fors minder dieren. Als boeren deze kans niet pakken, kunnen zij ervoor kiezen te stoppen, stelt de partij.

Helpen

Bij beide keuzes gaat de overheid financieel helpen en bij beide keuzes wordt de veestapel gehalveerd. Dit kabinet moet de overgang naar kringlooplandbouw zo aantrekkelijk mogelijk maken. Er is al een half miljard euro beschikbaar voor de inkrimping van de veestapel. Daarbij worden boeren op een eerlijke manier uitgekocht. Landbouwminister Carola Schouten moet daar volgens D66 nu snel mee beginnen, om vervolgens door te pakken: 'halveren'.

'De politiek moet nu een keuze maken. Jonge mensen willen een huis, maar kunnen het niet vinden. De woningbouw dreigt stil te vallen door de stikstofproblematiek', weet De Groot. 'Ook de aanleg van wegen en openbaar vervoer loopt daardoor gevaar.'

Verantwoordelijkheid

De schade van stikstof voor de natuur is veel te groot, ziet de partij. 'Het wordt tijd dat er verantwoordelijkheid wordt genomen en dat de rest van de Tweede Kamer zich achter deze keuze schaart', verzekert De Groot. Voor bio-industrie is geen toekomst meer wat D66 betreft. 'Nederland is een postzegel waar veel te veel kippen, varkens en geiten worden gehouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer