Stikstofimpasse doorbreken heeft prioriteit

Sinds het Programma Aanpak Stikstof (PAS) dit voorjaar werd afgeschoten door de Raad van State, heeft de stikstofproblematiek de ontwikkeling in veel sectoren op slot gezet. LTO werkt hard aan een advies waarmee de huidige impasse moet worden vlotgetrokken.

Stikstofimpasse+doorbreken+heeft+prioriteit
© Fotografie Twan Wiermans

De belangenbehartigingsorganisatie wil de impasse doorbreken die dit voorjaar is ontstaan, nadat de Raad van State de vergunningverlening volgens het PAS heeft afgeschoten. Voor boeren en tuinders is daarnaast totaal niet duidelijk hoe beweiden en bemesten moet plaatshebben vanaf volgend jaar.

De land- en tuinbouworganisatie werkt aan een advies, zegt Trienke Elshof, LTO-bestuurder en portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving. 'In die notitie zullen we de belangrijkste oplossingsrichtingen voor onze sector aandragen.'

Inkrimping veestapel

Inkrimping van de veestapel is niet een van die richtingen. 'Domweg koeien uit de wei of stal halen is te makkelijk', stelt Elshof. 'Veehouders kunnen nog allerlei slimme emissiebeperkende maatregelen nemen om stikstof te reduceren. Laten we daar eens mee beginnen.'

LTO Nederland reikt namens de achterban drie hoofdpunten aan die zij graag en spoedig wil realiseren. 'De vergunningverlening moet eerst weer rap op gang komen. Helderheid over beweiden en bemesten is punt twee. Tot slot houden we een stevig pleidooi voor een gebiedsgerichte aanpak om te salderen op plekken waar dit kan.'

Commissie-Remkes

Het advies zal LTO aanbieden aan de commissie die door de overheid is aangesteld om het stikstofdebacle in de breedte te slechten. Deze commissie, onder leiding van oud-minister Johan Remkes (VVD), komt eind september met een eerste zienswijze. Eind dit jaar volgt een uitgebreide visie van Remkes.

Ondertussen wachten sommige bouwbedrijven nieuwe politieke besluiten niet af. Elshof bevestigt dat boeren soms actief benaderd worden met de vraag of ze hun bedrijf willen overdoen. 'Daarmee hopen ze de stikstofuitstootruimte te verkrijgen die ze nodig hebben voor hun projecten.'

Adviseurs bevestigen eveneens dat her en der op boerenbedrijven wordt geaasd door projectontwikkelaars. LTO adviseert boeren om voorzichtig te zijn met deze aanbiedingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer