Bietenteler+krijgt+per+ras+info+over+bladschimmels
Achtergrond
© John Oud

Bietenteler krijgt per ras info over bladschimmels

Bij de rassenkeuze van suikerbieten krijgen telers eind dit jaar mogelijk ook informatie over de gevoeligheid van rassen voor bladschimmels. Maar na twee jaar onderzoek blijft een betrouwbare voorspelling lastig.

Het IRS heeft over heel Nederland zeventien rassenproefvelden liggen met aandacht voor rhizomanie, rhizoctonia en bietencysteaaltjes. In totaal gaat het om 72 verschillende rassen. Op drie locaties kijken onderzoekers ook naar de gevoeligheid voor bladschimmels. 'Vorig jaar hebben we daar voor het eerst naar gekeken. Op de volgende rassenlijst komt er mogelijk een indicatie per ras', vertelt Martijn Leijdekkers van het IRS.

Door het wegvallen van zaadcoating met neonicotinoïden krijgen bietenpercelen dit jaar met meer vergelingsziekte te maken, verwacht het IRS. 'De virusdruk van luizen is nu 1-op-1.000. Vroeger was het 1-op-100. Door het wegvallen van neonicotinoïden kan het nu makkelijk weer toenemen', verwacht Levine de Zinger van het IRS.

Groene perzikluizen

Vergelingsziekte wordt overgebracht door groene perzikluizen. 'Vorig jaar was de vergelingsziekte vooral in het zuidwesten van het land een probleem. De vergelingsziekte rukt op vanuit België. De schade kan oplopen tot 50 procent', zegt De Zinger.

Goed monitoren is daarom vooral in het begin van het seizoen, in mei en de eerste helft van juni, van belang. 'Bij meer dan twee luizen per tien planten moeten telers al spuiten', adviseert De Zinger. Voor het zesbladstadium kan dat met Calypso, vanaf het zesbladstadium met Teppeki en als het gewas is gesloten, met Pirimor.

Resistentie

Verdelingsbedrijven zijn druk bezig met rassen die resistentie zijn tegen vergelingsziekte. Wim Zandvoort van SESVanderHave: 'We zijn op zoek naar bladschimmelresistentie. We nemen het mee in ons onderzoek, maar er staan nog geen rassen op de Nederlandse rassenlijst. Het heeft nooit op de prioriteitenlijst gestaan. We konden het in de hand houden.'

Resistentie tegen bladschimmels inbouwen kan een behoorlijk effect hebben op het opbrengstpotentieel, verwacht Zandvoort. 'We zijn als SESVanderHave op zoek naar de robuuste biet. Zo'n ras hoeft niet de hoogste opbrengst te hebben, maar de hoogste financiële opbrengst. Rassen waar je bespuitingen mee kunt uitsparen.'

Voorspelling

Betaseed is ook bezig met rassen die een betere tolerantie hebben tegen bladschimmels, vertelt Bram Maarsingh van het kweekbedrijf. 'We zijn op zoek naar bladschimmelresistentie, maar een betrouwbare voorspelling is nog lastig. We willen rassen die resistent zijn tegen het vergelingsvirus, naar voren schuiven.'

Bij de rassenkeuze van suikerbieten zal de aandacht voorlopig blijven uitgaan naar rhizomanie, rhizoctonia en bietencysteaaltjes, zegt Leijdekkers. 'Bij de rassenkeuze gaat het in eerste instantie om de goede resistentie en daarna om de financiële opbrengst.'

Rhizomanie

De resistentie van standaard rhizomanierassen doorbreekt steeds vaker. Daarom komen er steeds meer rassen met een aanvullende rhizomanieresistentie. 'In sommige regio's worden die rassen standaard geadviseerd. De keuze is nog relatief beperkt, maar er zitten veel nieuwe rassen in de pijplijn. Tussen nu en twee jaar neemt de keuze toe.'

Bij SESVanderHave zitten de rassen RT Tandem en Balder met rhizomanieresistentie eraan te komen. Zandvoort ziet vooral kansen voor het ras Balder met een financiële opbrengst van 102.

Nieuwe rassen

Ook Betaseed zorgt voor meer keuze. Bij dit kweekbedrijf gaat het om de nieuwe rassen BTS 6405, BTS 2165 N, BTS 3480 N en BTS 2345 N die resistent zijn tegen rhizomanie. De rassen met een N zijn ook resistent tegen aaltjes. Maarsingh ziet kansen voor BTS 6405. Dit ras staat boven aan qua financiële opbrengst.

Daarnaast komt KWS met twee rassen in het segment rhizomanieresistentie: Annemonika KWS en Edonia KWS. Beide rassen liggen al twee jaar in onderzoek.

'Hogere opbrengst is trend'
Uit cijfers van het IRS blijkt dat de opbrengst in ieder segment suikerbietenrassen (rhizomanie-, rhizoctonia- en bietencysteaaltjesresistentie) met 1 à 1,5 procent per jaar toeneemt. 'Door steeds weer nieuwe rassen van kweekbedrijven is dat een doorlopende trend', zegt Martijn Leijdekkers van het IRS. Voorlopig lijkt dit nog niet op te houden. Er is bij veredelaars nog steeds sprake van een genetische vooruitgang. Het is een belangrijk aspect om de kostprijs van bietsuiker laag te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer