Rupsenvraat+in+suikerbieten+gesignaleerd
Nieuws
© IRS

Rupsenvraat in suikerbieten gesignaleerd

Op diverse plaatsen zijn gaatjes in het bietenblad te zien. Dat komt door vraat van rupsen van de gamma-uil.

Bij warm en droog weer zal de vreterij doorgaan. 'Bij een gezond gewas is bestrijding pas nodig als er veel rupsen in het gewas te vinden zijn en deze 30 procent van het bladoppervlak dreigen weg te vreten', meldt het IRS.

Een gezond gesloten gewas kan namelijk tot 30 procent van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost. 'Het gebeurt zelden dat er zoveel vreterij is en dus is een bespuiting niet snel rendabel. Bij een gewas met weinig blad of een niet gezond gewas, is een bestrijding eerder rendabel', luidt het advies van het IRS.

Schadedrempel

Bij overschrijding van de schadedrempel is bestrijding van rupsen mogelijk met deltamethrin. Telers moeten er rekening mee houden dat deze pyrethroïde ook de nuttige insecten doodt in het bietenperceel. En deze nuttige insecten spelen een belangrijke rol bij de onderdrukking van bietenvliegen, maar ook bij de bestrijding van de rupsen zelf.

Als telers in het gewas gaan kijken of er rupsen zijn, moeten ze voorzichtig te werk gaan. De rupsen laten zich namelijk gemakkelijk op de grond vallen als de bladeren worden aangeraakt. Als ze zich hebben verpopt, heeft bestrijding geen zin en stopt de vraat. De middelen werken alleen tegen rupsen en niet tegen vlinders, eieren en poppen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer