Europese+akkerbouwers+oogsten+minder
Nieuws
© Johan Wissink

Europese akkerbouwers oogsten minder

Hoge temperaturen en een aanhoudend neerslagtekort zorgen ervoor dat er in grote delen van Europa de opbrengstprognoses voor onder meer aardappelen en suikerbieten inmiddels lager worden ingeschat.

Voor aardappelen heeft meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) in het JRC Mars Bulletin van augustus de gemiddelde aardappelproductie voor Europa met 2,5 procent naar beneden bijgesteld. De verwachte opbrengst is nu 32,7 ton aardappelen per hectare. Dat is 5,2 procent meer dan vorig jaar en 3,1 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

JRC gaat voor suikerbieten nu uit van een wortelopbrengst van gemiddeld 71,5 ton per hectare voor heel Europa. In het juli-rapport was dat nog 73,9 ton per hectare. De augustusprognose ligt 3,3 procent hoger dan de bietenoogst van 2018 en 4,9 procent onder het vijfjarig gemiddelde.

JRC rapporteert de groeiomstandigheden van landbouwgewassen in opdracht van de Europese Commissie. In het bulletin van augustus meldt het instituut dat de landbouwgewassen over het algemeen nadelige gevolgen ondervinden van de gemiddeld hoge temperaturen. De hittegolven in grote delen van Europa worden onvoldoende gecompenseerd door neerslag.

Beneden gemiddeld

Voor Nederland heeft JRC de aardappelproductie ten opzichte van juli aangepast van 43,6 ton per hectare tot 41,7 ton per hectare. Dit betreft zowel consumptie- als pootaardappelen. De aardappeloogst in ons land zou daarmee wel fors hoger zijn dan vorig jaar (36,6 ton volgens JRC) en net iets beneden het meerjarige gemiddelde uitkomen.

Van de overige EU-5 landen laten België (42 ton) en Frankrijk (40,1 ton) een vergelijkbaar beeld zien. In Duitsland blijft de verwachte productie met 39,7 ton per hectare nog behoorlijk achter ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Zeker in het oosten van Duitsland is sprake van veel opbrengstderving door de aanhoudende droogte en de lage grondwaterstanden.

Veel positiever zijn de opbrengstverwachtingen voor de Britse aardappeltelers. JRC gaat uit van 43,3 ton per hectare. Dat is zelfs meer dan het meerjarig gemiddelde. Groot-Brittannië heeft nauwelijks te maken gehad met extreem hoge temperaturen en bovendien was er in tegenstelling tot de rest van Europa de laatste twee maanden sprake van een neerslagoverschot.

Bietenoogst

JRC schat de Nederlandse oogst van suikerbieten op 85 ton per hectare. Dat is vergelijkbaar met de voorspelling van Suiker Unie en met de meerjarige producties in ons land.

De hitte en de droogte lijken vooral invloed te hebben op de opbrengsten van suikerbieten in Midden-Europa en Frankrijk. Voor Frankrijk heeft JRC de oogstprognose met maar liefst 10 procent naar beneden bijgesteld naar 80 ton per hectare.

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer