Cosun+wil+in+2020+meer+suikerbieten
Nieuws
© Koos van der Spek

Cosun wil in 2020 meer suikerbieten

Cosun heeft besloten om het toewijzingspercentage voor volgend jaar op 105 procent vast te stellen. Tot 15 procent boven de toewijzing rekent Cosun de surplusbieten af.

Suiker Unie heeft deze week de telers de toewijzing voor 2020 gestuurd. De toewijzing van 105 procent betekent dat telers 5 procent meer bieten mogen leveren dan dit jaar.

Op basis van deze toewijzing 2020 verwacht Suiker Unie een areaal van circa 85.000 hectare. Dit areaal is vergelijkbaar met de arealen die in 2017 en 2018 gezaaid werden. In beide jaren ging het om ruim 86.000 hectare.

Rietsuiker

Gezien de marktmogelijkheden heeft Suiker Unie het voornemen om in 2020/2021 een vergelijkbare hoeveelheid suiker af te zetten als in 2019/2020. In laatstgenoemd jaar zal ook een hoeveelheid rietsuiker worden verwerkt.

In 2020/2021 is verwerking van rietsuiker niet voorzien. Om dan de gewenste hoeveelheid suiker te kunnen produceren, is een hoeveelheid bieten van circa 7,2 miljoen ton nodig. Daartoe heeft Cosun besloten om het toewijzingspercentage voor 2020 op 105 procent vast te stellen.

Afzet suiker

Tijdens de huidige campagne zal Suiker Unie ruwe rietsuiker verwerken die al eerder is aangekocht. Daarmee zal er voldoende suiker geproduceerd worden ten behoeve van de afzet tot volgend jaar september.

Met name in het begin van de campagne zal Suiker Unie relatief veel rietsuiker verwerken zodat dan minder bieten worden verwerkt en de bieten een iets langere groeitijd hebben. Dit is vooral op de lichte grond interessant omdat waar regen gevallen is de bieten nu aan het herstellen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer