Cosun+verwacht+14+ton+suiker+per+hectare
Nieuws
© Twan Wiermans

Cosun verwacht 14 ton suiker per hectare

Op basis van de huidige stand van de suikerbieten verwacht Cosun een opbrengst van 14 ton suiker per hectare. Dat is minder dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

Met deze opbrengstverwachting gaat Cosun er vanuit dat het groeiseizoen vanaf nu gemiddeld zal verlopen. De invloed van de droogte tot op dit moment is meegenomen in de prognose.

Voornamelijk in het zuidoosten, oosten en noordoosten is er nog steeds sprake van ernstige droogtestress op percelen waarop niet wordt beregend. ‘Vorig jaar hebben we gezien dat het langdurig voortzetten van droogte, tot zelfs in november, een nadelige invloed kan hebben op de groei. In de huidige prognose houden we daar geen rekening mee’, meldt Cosun.

Ook zijn de weersomstandigheden van de komende maanden bepalend hoe de toename in suikeropbrengst zich zal verhouden: komt er meer wortelgroei of neemt juist het suikergehalte verder toe in verhouding tot het wortelgewicht. ‘Bij de huidige droge omstandigheden is hierover meer onzekerheid dan onder normale omstandigheden. Dat maakt dat we bij deze verwachte suikeropbrengst een variatie afgeven van plus of min 5 procent’, aldus Cosun.

Wisselende opbrengsten

De opbrengstverwachting per teeltgebied is sterk wisselend en afwijkend met de gemiddelden van voorgaande jaren. Voornamelijk op de noordelijke lichte gronden is de opbrengstverwachting aanzienlijk lager dan normaal. Op de noordelijke zandgronden gaat Cosun uit van 10,4 ton suiker per hectare, terwijl het vijfjarig gemiddelde 12,7 ton is.

Voor de westelijke en centrale kleigebieden verwacht Cosun een relatief betere opbrengst. Op de westelijke kleigebieden gaat Cosun uit van 15 à 16 ton suiker per hectare en op de centrale kleigronden rond de 17 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer