'Belgische bietenteelt vorig jaar niet rendabel'

In België was de teelt van suikerbieten vorig jaar gemiddeld genomen niet rendabel. Tot die conclusie komt Eric van Dijck van het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters.

%27Belgische+bietenteelt+vorig+jaar+niet+rendabel%27
© Han Reindsen

Volgens Tiense Suiker zou de gemiddelde teler een gemiddelde vergoeding hebben ontvangen, die 'in overeenstemming is met het grootste deel van de Europese sector'. Het gaat om 26,13 euro in het basiscontract en 25,23 euro in een bijkomend contract. Dat komt neer op gemiddeld 2.108 euro per hectare, waardoor deze teelt gemiddeld niet rendabel is.

Omdat alleen de gemiddelde teler iets met dit cijfermateriaal kan doen, heeft het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters er al vaker op aangedrongen dat Tiense Suiker klare wijn zou schenken. De suikerraffinaderij blijft echter vasthouden aan gemiddelde prijzen, waarin ook premies, pulpvergoeding, grondtarra en dergelijke vervat zijn.

Premie

Zo bedraagt de basisprijs voor 2018 bij 17 procent suikergehalte (inclusief pulpvergoeding) 21,72 euro per ton binnen het basiscontract en 20,46 euro per ton (24,46 euro – 4 euro transportkosten) binnen het bijkomend contract. Maar hoe hoog is de premie voor het geleverde suikergehalte? Zijn er premies voor vroege of late levering? Hoeveel grondtarra of andere boetes werden aangerekend?

Iedereen kan op basis van de afrekeningen van 31 maart en 1 juli een definitieve eindafrekening opmaken en zijn uiteindelijke rendement per hectare berekenen. Reken voor de bieten buiten contract ongeveer 13 euro per ton bij 17 procent suiker, luidt het advies van het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters.

Voor 2020 deed Tiense Suiker meerdere pogingen om haar voorwaarden aan te passen. Het Verbond Vlaamse Suikerbietplanters vindt die voorstellen onvoldoende om een rendabele bietenteelt te garanderen. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer