Zware+balenklem+Fred+3%2D4HD+geslaagd+idee
Nieuws
© Jansen en Heuning

Zware balenklem Fred 3-4HD geslaagd idee

De zware balenklem Fred 3-4HD van Meijer Holland is een schot in de roos. 'Het gaat harder dan gedacht', zegt Bart Klimp van Jansen & Heuning in Groningen. De eerste serie is uitverkocht en deze week komt de tweede serie.

'In eerste instantie was het plan om van de Fred 3-4HD een prototype te bouwen. Maar vanwege de ervaring met de huidige Fred 3-4 en de mogelijkheden om simulaties te maken in het tekenprogramma, is besloten de machine direct in serie te gaan bouwen. De balenklem is duurder dan de veelgebruikte Fred 3-4, maar dat is goed te verantwoorden', zegt Klimp.

De balenklem Fred 3-4 bestaat al sinds jaar en dag. Bij intensief gebruik door loonwerkers, foeragebedrijven en grote akkerbouwers treedt er slijtage op bij de draaiende delen. Voor Klimp reden om klanten te bellen met de vraag of ze belangstelling hebben voor een balenklem met iets extra's.

Ontwikkeling

'Er was niet een duidelijke vraag vanuit de markt. Loonwerkers en foeragebedrijven vonden het wel een interessante ontwikkeling. Ze wilden graag op de hoogte worden gehouden', zegt Klimp, die in februari/maart de eerste ideeën op papier heeft gezet. Hij heeft zelf een akkerbouwbedrijf in het Oldambt en weet goed wat er in de praktijk nodig is.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe balenklem is de Fred 3-4 als basis genomen. De onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage, zijn versterkt en bovendien eenvoudig te vervangen. Zo ontstond de Fred 3-4 Heavy Duty voor het grote werk. In juli is de eerste verkocht.

Assen met haken

'Het bijzonderst aan de Fred 3-4HD zijn de uitneembare en zwaardere assen met haken. Dat is mogelijk omdat de lagerblokken deelbaar zijn. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een extra set assen te bestellen met meer haken voor bijvoorbeeld gehakseld of kort stro.'

De deelbare lagerblokken bestaan uit zes plaatjes ijzer. Drie plaatjes aan de achterkant en drie aan de voorkant.
De deelbare lagerblokken bestaan uit zes plaatjes ijzer. Drie plaatjes aan de achterkant en drie aan de voorkant. © Jansen en Heuning

De deelbare lagerblokken bestaan uit zes plaatjes ijzer. Drie plaatjes aan de achterkant en drie aan de voorkant, die met vier bouten bij elkaar worden gehouden. De lagerblokken zijn voorzien van een slijtbus, die eenvoudige zijn te vervangen.

Sterker

'De Fred 3-4HD is voor het grote werk en dus moet de nieuwe versie sterker zijn dan de oude. Dat kostte enig denkwerk. Niet alleen het lagerblok is deelbaar, ook de kunststof bussen zijn gedeeld. Om na te gaan wat er met de krachten gebeurt, hebben we deze gesimuleerd', legt Klimp uit.

Naast de zwaardere assen en de deelbare lagerblokken is de Fred 3-4HD voorzien van een zwaardere cilinder, versterkte cilinderbevestiging en versterkte hoeken. Twee uitschuifbare opzetkokers aan de zijkant van de balenklem ondersteunen de bovenste baal extra. De balenklem is 65 kilo zwaarder dan de Fred 3-4.

Eenvoudig

'Een balenklem is een relatief eenvoudige machine. De aanpassingen maken de machines bijzonder. We hebben alles zelf bedacht en niet van anderen afgekeken. Het resultaat is een unieke balenklem. Ik ken geen andere balenklem waarbij de assen eruit zijn te halen', zegt Klimp.

De Fred 3-4HD is geschikt voor drie balen met een hoogte van 90 centimeter of vier balen met een hoogte van 70 centimeter. De Heavy Duty-versie heeft twaalf haken aan de twee assen. De balenklem is leverbaar met demontabele aanbouwhaken voor ieder type voorlader, shovel, verreiker of kraan.

De Fred 3-4HD is geschikt voor drie balen met een hoogte van 90 centimeter of vier balen met een hoogte van 70 centimeter.
De Fred 3-4HD is geschikt voor drie balen met een hoogte van 90 centimeter of vier balen met een hoogte van 70 centimeter. © Jansen en Heuning

De balenklem is leverbaar met demontabele aanbouwhaken voor ieder type voorlader, shovel, verreiker of kraan.
De balenklem is leverbaar met demontabele aanbouwhaken voor ieder type voorlader, shovel, verreiker of kraan. © Jansen en Heuning

Fred Flintstone

Meijer Holland is in 2011 overgenomen door Jansen & Heuning. De activiteiten zijn verhuisd van Ten Post naar Groningen. De merknaam Meijer Holland is gebleven. De naam Fred is destijds bedacht door Tom Meijer, een liefhebber van Fred Flintstone. 'Iedereen weet waar je het over hebt met een Fred.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer