Einb%C3%B6ck%2Dwiedeg+bij+zaaien+vanggewas
Nieuws
© Einböck

Einböck-wiedeg bij zaaien vanggewas

Onderzaai van een vanggewas tussen opkomende mais kan goed met de Einböck Aerostar-Exact wiedeg en P-BOX STI zaaimachine. Met deze combinatie heeft Hofmeijer eind juni al 263 hectare gezaaid.

Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek in Voorst zaait met deze machinecombinatie een vanggewas. Deze verplichting geldt dit jaar op zand- en lössgrond en moet voor 1 oktober zijn gedaan. Het vanggewas neemt stikstof uit de grond op, wanneer de mais is geoogst.

Hofmeijer zocht een flexibele machine om in de verschillende groeistadia van de mais het vanggewas in te zaaien. Daarnaast zijn capaciteit en flexibiliteit voor een loonbedrijf belangrijke items.
Het loonbedrijf heeft twee precisiezaaimachines voor het zaaien van de mais. De ene zaait op 50 centimeter rijafstand en de andere op 75 centimeter. Door de 600 millimeter lange en 7 millimeter dikke flexibele tanden kan Hofmeijer de machine in beide omstandigheden inzetten.

Beschadiging voorkomen

Om beschadiging van planten in een later stadium te voorkomen, kunnen de tanden ter plaatse van de maisrijen in speciale beugels worden opgehangen. Door de grote framehoogte kan Hofmeijer van voor opkomst tot het zesde of zevende bladstadium eggen en zaaien. De intensiviteit van de wiedeg is vanuit de cabine aan te passen.

De Aerostar-Exact wiedeg heeft wielen aan de voorzijde en een pendelen wielstel aan de achterzijde. Daardoor blijft de machine stabiel en nauwkeurig werken bij een grotere werksnelheid.

Doseersysteem

De Einböck P-Box STI elektronische zaaiunit heeft een elektrisch aangedreven doseersysteem. Daardoor is het afdraaien gemakkelijk, is de dosering tijdens het zaaien aan te passen en is de dosering afhankelijk van de rijsnelheid.

Via ketsplaten komt het vanggewas in het losse zand onder de maisplantjes terecht. De tanden die erachteraan komen, dekken het zaad toe.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer