Falcon+1800+compacte+stortbunker+van+AVR
Nieuws
© Han Reindsen

Falcon 1800 compacte stortbunker van AVR

Aardappelmachineproducent AVR heeft met de Falcon 1800 een compacte stortbunker in het programma opgenomen. De basismachine heeft een volume van 10,9 kuub, voldoende voor ongeveer 7 ton aardappelen.

AVR presenteerde de nieuwe stortbunker woensdagmiddag bij de vestiging in Veendam. De aardappelmachineproducent heeft de Falcon 1800 ontwikkeld voor middelgrote akkerbouwbedrijven in het buitenland en telers met zetmeelaardappelen die minder reinigingscapaciteit nodig hebben dan telers op klei.

'Met een lengte van 5,75 à 5,95 meter en inklapbare zijschotten past de Falcon 1800 in een zeecontainer. De machine kan daardoor eenvoudig op transport naar het buitenland. Tegelijk kunnen telers door de inrijbreedte van 3,18 meter grote kippers gebruiken', zegt Jos den Boer van AVR. 'Bij de stortbunker staat de productvriendelijkheid voorop.'

Bunkerbodem

De instorthoogte is verstelbaar tussen 64 en 84 centimeter. De bunkerbodem heeft een lengte van 4 meter en heeft een effectieve bodembreedte van 1,65 meter. De bodem bestaat uit een lamellen pvc-doek die op doekdragers zijn bevestigd. De doekdragers zijn aan twee zware kettingen gemonteerd met een treksterkte van ongeveer 10 ton per ketting.

De bodemsnelheid is traploos instelbaar van 0,5 tot 6,5 meter per minuut. De 6,5 meter per minuut is snel en zorgt voor een hoge capaciteit. De capaciteit van ongeveer 80 ton per uur is afgestemd op een tweerijige rooier.

Reinigingsunit

De stortbunker is te koop met een enkele of dubbele reinigingsunit met zes rollen per unit. De rollen hebben een nettobreedte van 1.850 millimeter. De breedte van de reinigingscapaciteit is terug te vinden in de typeaanduiding: Falcon 1800. De rollen hebben een diameter van 90 millimeter. De afstand tussen de rollen is instelbaar van 5 tot 45 millimeter.

'Bijzonder is dat de rollen hydraulisch zijn aangedreven en de even (2, 4, en 6) en oneven rollen (1, 3 en 5) qua snelheid apart zijn in te stellen', zegt Den Boer. 'De PU-spiraalrollen zorgen voor een goede verdeling met als gevolg veel oppervlak voor zeefgrond.'

Prijs

De Falcon 1800 begint met een prijs van 38.970 euro. Extra opties zijn onder andere een turbocleaner, een extra zevende rol, capaciteitsregeling, ledinrijverlichting, een meegeschakeld stopcontact en een instortkleed voor het storten van aardappelen uit kisten. Een voorsorteerder kost 10.770 euro extra.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer