Verborgen+landbouwhistorie+in+Canadese+Alberta
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Verborgen landbouwhistorie in Canadese Alberta

De gepensioneerde Canadese akkerbouwer Dean Thomas heeft zijn akkerland verhuurd. Het grote erf bevat veel bossages waarin een schat aan oude landbouwhistorie schuilt.

In de omgeving van Red Deer, een stad in de Canadese provincie Alberta, valt het oog op een farm met een merkwaardige machine die als een aandachttrekker op een gazon staat geparkeerd. Dit vraagt om nader onderzoek en daarom besluiten we het erf op te rijden.

Onze aankomst wordt opgemerkt door Thomas. Zijn grote erf heeft veel bossages met daartussen kort gemaaid gras. In deze bosjes staan veel oude machines, de meeste voor de graanoogst. Op enkele veebedrijven na wordt het landschap vooral bepaald door velden met graanachtige gewassen.

Vervlogen techniek

In een bedaard tempo laten we ons door Thomas rondleiden langs de vervlogen techniek. Hij weet van elke machine wel een verhaal. De verzameling bestaat niet alleen uit oude stationaire dorsmachines die op een afstand veel op elkaar lijken, maar het programma wordt aangevuld met graanbinders, hooiladers, harken en trekkers. Van de trekkers zijn de meeste van het type John Deere type R.

In een van de schuren staat een John Deere BR. Dat is de 'main-to-go-machine', ofwel een John Deere BR met een drijfriem om zijn nek en die wordt gebruikt om de andere trekkers te starten met de drijfriem om de poelies.

Een Sawyer-Massey. Deze machine had al luchtbanden en heeft ook een weegapparaat op de elevator.
Een Sawyer-Massey. Deze machine had al luchtbanden en heeft ook een weegapparaat op de elevator. © Hendrik Begeman

Een McCormick-Deering met regulateur en weegapparaat.
Een McCormick-Deering met regulateur en weegapparaat. © Hendrik Begeman

Op de achtergrond een 10-voets McCormick-Deering zelfbinder. Op de voorgrond een 7-voets uitvoering van hetzelfde merk.
Op de achtergrond een 10-voets McCormick-Deering zelfbinder. Op de voorgrond een 7-voets uitvoering van hetzelfde merk. © Hendrik Begeman

Oude machines zijn slim
Sommige machines van de gepensioneerde Canadese akkerbouwer Dean Thomas zijn al meer dan honderd jaar oud. Wat opvalt, is dat ze vroeger ook al slimme technieken hadden om problemen op te lossen. Bijvoorbeeld de regulateur in de aandrijving van enkele dorsmachines. Deze zorgt ervoor dat de graanschoven niet te snel in de dorsmachine schuiven waardoor de dorstrommel vast dreigt te slaan. Het weegapparaat boven aan de graanelevator telt het aantal bushels. Het gewicht is met een schuifgewicht in te stellen. Een bushel is een inhoudsmaat: het is 36 liter of 27 kilo tarwe.
Deze John Deere BR (17,5 pk) is de main-to-go-machine en wordt gebruikt om andere trekkers te starten.
Deze John Deere BR (17,5 pk) is de main-to-go-machine en wordt gebruikt om andere trekkers te starten. © Hendrik Begeman
Een machine voor het laden van graanschoven die in een hok staan. Deze wordt voor demonstraties op evenementen gebruikt.
Een machine voor het laden van graanschoven die in een hok staan. Deze wordt voor demonstraties op evenementen gebruikt. © Hendrik Begeman
Deze CCIL is een van de jongste combines van Dean Thomas. CCIL is een coöperatie die de machines voor een lage prijs verkocht.
Deze CCIL is een van de jongste combines van Dean Thomas. CCIL is een coöperatie die de machines voor een lage prijs verkocht. © Hendrik Begeman
De vrachtwagen is een sneeuwblazer, vroeger ingezet op een vliegveld.
De vrachtwagen is een sneeuwblazer, vroeger ingezet op een vliegveld. © Hendrik Begeman
De meeste trekkers op het erf van Dean Thomas zijn John Deeres type R.
De meeste trekkers op het erf van Dean Thomas zijn John Deeres type R. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 1°
  20 %
 • Donderdag
  5° / 1°
  10 %
Meer weer