'Varkenssector staat er goed voor'

'De route van de Nederlandse varkenshouderij naar 2025 moeten we meteen doortrekken naar 2030', stelt Addy van Rooi. 'We staan er ronduit goed voor. Risico's zijn er altijd, maar het buiten de deur houden van Afrikaanse varkenspest en werken aan diergezondheid zijn belangrijke opdrachten.'

%27Varkenssector+staat+er+goed+voor%27
© Twan Wiermans

Dat er minder varkenshouders en varkens in Nederland komen, is een gegeven. 'Dat is het gevolg van de stoppersregeling en de warme sanering, maar er is geen reden tot pessimisme', vertelde de directeur van Van Rooi Group tijdens een bijeenkomst in Ommen over de route van de varkenshouderij naar 2025.

'Stoppers hebben niet de grootste en modernste bedrijven. En vakbekwame ondernemers die nu bouwen, doen dat voor grote eenheden. Schaalvergroting blijft doorzetten en als Nederlandse varkenshouderij staan we er goed voor. Te meer omdat menig Duitse varkenshouder de strengere regelgeving in zijn land moe is en ermee stopt.'

Van Rooi verwacht dat de vraag naar varkensvlees uit Azië de komende vijf jaar groot blijft. 'De hygiëne op de backyard farms en bij diertransport is slecht, waardoor het Afrikaanse varkenspestvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt. Gigantische aantallen bedrijven zullen niet meer opstarten. Opvullen van de weggevallen productie duurt jaren, terwijl ook Aziatische vraag naar varkensvlees blijft groeien door de toenemende welvaart', benadrukt hij.
'We zitten hier aan de goede kant van de lijn en daar moeten we hard aan blijven werken.'

Varkens gezond houden

Van Rooi doelt daarbij op het gezond houden van onze varkensstapel. Afrikaanse varkenspest in Azië verbetert de Nederlandse exportkansen, ook al zal de varkensproductie in landen als Brazilië, de VS en Spanje groeien. 'Maar een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij één wild zwijn in Nederland betekent een ramp en zorgt voor grote prijsdruk.'

De handelsoorlog tussen China en de VS bestempelt Van Rooi als gunstig voor Nederland. 'Maar we zijn slechts een speldenknop op de wereldkaart. Voor ons is 10.000 ton varkensvlees invriezen om op de marktvraag in te spelen veel. Voor Chinese vleeshandelaren is dat een schijntje en met enkele telefoontjes is ons vrieshuis leeg.'

Continu blijven werken aan de varkensgezondheid is volgens Van Rooi in ieders belang. 'De effecten zie je terug in de betere efficiëntie op varkensbedrijven, zoals betere technische prestaties, een lagere kostprijs en een soepelere bedrijfsvoering. Daarnaast kunnen wij gezonde varkens efficiënter slachten en een hogere bandsnelheid aanhouden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer