Insleep Afrikaanse varkenspest uit China onwaarschijnlijk

De kans is zeer klein dat Nederland vanuit de epidemie in China wordt getroffen door Afrikaanse varkenspest. De uitbraken in Oost-Europa zijn een veel groter risico, meldt Wageningen Bioveterinary Research.

Insleep+Afrikaanse+varkenspest+uit+China+onwaarschijnlijk
© Janita van Dijk

Wanneer toeristen bijvoorbeeld besmette producten meenemen naar Nederland zouden varkensvlees en vleesproducten uit Azië hier een risico kunnen vormen, geeft Wageningen Bioveterinary Research aan. Dat voedsel kan terechtkomt bij wilde wijnen, op een kinderboerderij of een varkensbedrijf. De kans dat dit gebeurt, wordt zeer klein geschat.


Hoewel er vooral in de Verenigde Staten veel aandacht besteed wordt aan insleep van het Afrikaanse varkenspestvirus via grondstoffen voor veevoer, is het maar de vraag of dat een serieuze risicoroute is. De uitbraken in Oost-Europa vormen wat dat betreft waarschijnlijk een veel groter risico voor Nederland, stellen de onderzoekers. Sinds augustus 2018 heeft Afrikaanse varkenspest eerst in China en later ook in andere delen van Azië toegeslagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer