%27Chinees+voor+kalfsvlees+moest+nog+worden+bedacht%27
Interview
© Archief

'Chinees voor kalfsvlees moest nog worden bedacht'

Kalfsvlees van de VanDrie Group is sinds januari verkrijgbaar in de Chinese steden Beijing en Shanghai. Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij VanDrie Group ziet zeker mogelijkheden, al is het nu nog pionieren. 'Er was zelfs nog geen Chinese naam voor kalfsvlees.'

Is er animo voor kalfsvlees in China?

'Ja, vorige week werd de officiële opening van de Chinese markt voor Nederlands kalfsvlees gevierd met het Dutch Veal Event in Beijing. Dit evenement werd gehouden samen met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Nederlandse ambassade.

China kent een iets ander eetpatroon. Bij mogelijke export van minder courante delen is dat goed voor de vierkantsverwaarding

Marijke Everts, directeur Corporate Affairs

'Tijdens het evenement met afgevaardigden van de Chinese overheid en bestuurders van de Chinese Meat Association werd ook vlees geproefd. Niet alleen in Europese gerechten, zoals de Vitello Tonnato, maar ook in Chinese schotels, zoals de noodle soup en de hot pot. Dat laatste is een soort bouillon met groenten, waaraan vlak voor het opdienen vlees wordt toegevoegd. De proeverij werd erg gewaardeerd.'

Wordt nu ook vlees geëxporteerd?

'We zijn begonnen met de afzet van kalfsvlees in Shanghai en Beijing. Deze steden hebben ieder meer dan twintig miljoen inwoners. We richten ons met name op supermarkten en foodservice. Van daaruit willen we de afzet uitrollen naar het achterland.

'Omdat het kalfsvlees pas sinds begin januari in de schappen ligt, is het nu nog pionieren. De Chinees kent het kalfsvlees niet. Wel beantwoordt dit Nederlands product aan de eisen die Chinese consumenten stellen rond voedselveiligheid, tracking & tracing, gemakkelijke bereiding en smaak.'

Wat voor vlees is er nu populair?

'Op dit moment mag er enkel uitgebeend kalfsvlees naar China. De export van bijproducten zijn verboden. En dat terwijl juist die minder courante delen daar geliefd zijn. Chinezen hebben een iets anders eetpatroon. Denk aan broeipoten en pensen. Dat zou ook goed zijn voor de vierkantsverwaarding van het kalf. Er moet echter onderhandeling plaatsvinden tussen de Nederlandse en de Chinese overheid om de export van die andere delen mogelijk te maken.'

Is Nederlands kalfsvlees hip in Zuidoost-Azië?

'Ja. Hoewel de afzet nog bescheiden is ten opzichte van kalfsvleeslanden als Frankijk, is de laatste jaren al kalfsvlees naar Thailand en Vietnam geëxporteerd. Ook wordt kalfsvlees afgezet naar Japan. In die landen wordt kalfsvlees toch vaak gezien als een niche-product.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer