Britten belasten vlees, kaas en boter fors bij harde brexit

Het Verenigd Koninkrijk gaat bij een harde brexit de import van een aantal agrarische producten als vlees, kaas en boter fors belasten. Volgens de Britse regering zal 87 procent van de invoer op een nultarief blijven.

Britten+belasten+vlees%2C+kaas+en+boter+fors+bij+harde+brexit
© Tesco

Met de invoering van de tarieven hoopt de Britse regering grote prijsschommelingen voor consumenten en bedrijven te voorkomen. Tegelijkertijd moeten ze boeren en producenten ondersteunen die nu nog worden beschermd door de hoge EU-tarieven voor importen van buiten de Europese Unie (EU).


Door de tarieven zullen vooral de prijzen van rundvlees naar verwachting 7 procent stijgen. Kaas krijgt een tarief van circa 20 euro per 100 kilogram, bij boter is dat 60 euro. Ook voor schoenen, ondergoed en auto's zullen de Britten dieper in de buidel moeten tasten.Groenten en fruit staan niet op de tarievenlijst. Wel krijgen bananen een importheffing van 114 euro per ton.

Controleposten

De regering omschrijft het voorstel zelf als een 'bescheiden liberalisering' van de tarieven om verstoring van het bedrijfsleven tot een minimum te beperken.Ook voor de Ierse-Noord Ierse grens zijn voorstellen ingediend. De Britten zijn niet van plan om in het geval van een harde brexit geen controleposten in te richten.

Ook gaan de importtarieven niet gelden voor producten die vanuit EU-lid Ierland naar Noord-Ierland worden geëxporteerd. Goederen die van de Ierse republiek naar Noord-Ierland gaan, zouden daarmee dus niet extra worden gecontroleerd bij een brexitscenario zonder deal.

Vertrekovereenkomst

Dinsdagavond verloor premier Theresa May opnieuw een stemming over haar brexitdeal met de EU. Woensdagavond legt ze het parlement daarom de vraag voor of het Verenigd Koninkrijk de EU met of zonder een vertrekovereenkomst moet verlaten. In het laatste geval gaan de tarieven op vrijdag 29 maart om 23.00 uur in. De importheffingen zijn vastgesteld voor een periode van een jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer